Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Itt a Valentin-nap, az év egyik legromantikusabb napja. Február 14-én, vagyis Bálint napján ünnepeljük a szerelmeseket a 20. század vége óta. Szent Valentin a szerelmesek, a mentális betegek és az epilepsziások védőszentje. Magyarországon ez a kultusz csak szórványosan alakult ki, de ha meg akarjuk ünnepelni, íme néhány romantikus hely Pécs városában:

Nyolc Boldogság kilátóterasz

Egyik legkiválóbb randevúhely egész Pécsen. A Kálvária-dombra épített terasz Pécs városára néz, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik, szinte teljes rálátással a történelmi belvárosra.

Idrisz Baba türbéje

A pécsi Rókusdombon található, ami egyben misztikus és romantikus is. Egykor török temetőként funkcionált. Idrisz Baba egy Bektaşból származó dervis volt, aki később szentté lett. A nyolcszögletű kősír közepén Idrisz Baba csontváza látható, amelyet egy sziklasírban helyeztek el. Most koporsó és berendezési tárgyakat találhatunk a helyen, az iszlám temetkezési szokásoknak megfelelően díszítve. A sírt vadrózsából oltott rózsakert és mediterrán növények, például mandula- és citromfák veszik körül.

Havihegyi sétány

A felújított sétány, ami a Tettyén található és a Havihegyi templomnál ér véget. Látványos és romantikus kilátást nyújt a város egyes részeire.

Várfal

Egy kiadós séta párunkkal minőségi időeltöltésnek számít, így ezt miért ne tehetnénk meg a Várfal mellett. Naplementében, vagy a nap bármely másik időszakában is csodálatos látványt biztosít.

Székesegyház

A négy toronnyal és keresztboltozattal rendelkező bazilika régészeti ásatások helyszíne volt, amelyek során megtalálták és eltemették Janus Pannonius pécsi püspök és humanista maradványait.

Zsolnay-mauzóleum

Történetét leszámítva káprázatos látképet nyújt. A Pécs Ledina városrészében található épület, amelynek kápolnája különleges akusztikával és optikával rendelkezik, a bent lévő hangok gyönyörűen visszhangoznak, és a kápolnán kívül is hallhatóak. Az épület tetejét zöld mázas Zsolnay-cserepek és vízköpők fedik.