Címlap Kultúra Ismét gyászol...
Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Meghalt Csomós Mari, tudatta a Radnóti Miklós Színház a Facebook-oldalán. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a nemzet színésze nyolcvanéves volt.

„Megrendülve, fájó szívvel tudatjuk, hogy Csomós Mari, a Radnóti Színház tagja és a nemzet színésze ma csendben, hosszú betegség után elhunyt” – írja Facebook-oldalán a Radnóti Mikós Színház.

„Ma este Futótűz van. Hát… ezt a napot választotta a távozásra. Ebben az előadásban lépett utoljára színpadra a nagymama, Nazira szerepében. Ma mindannyian máshogy játszunk majd, ott leszel velünk nehéz szívünkben a színpadon, és ott maradsz a lelkünkben örökre. Született művész és színésznő volt, még nem tudjuk, mit kezdünk e tátongó hiánnyal. Szeretett társulata most csak csendesen búcsúzik tőle, vigaszul a te mondataidat idézzük. »Mindig lesz olyan ember, aki odaáll egy gyertya mellé, egy három deszkából összeácsolt valamire, és elkezd mondani egy verset – és lesznek, akik hallgatják. Lehetetlen, hogy ne legyen színház«” – idézi a társulat a Facebook-bejegyzésben Csomós Marit.

Csomós Mari Vajdácskán, egy Sárospatak melletti kis bodrogközi faluban, négygyermekes családban született. Katonatiszt apját többször áthelyezték, ezért sok helyen járt iskolába, Szerencstől kezdve Sátoraljaújhelyen, Nyíregyházán át Ráckevéig. Az érettségi után rögtön felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1965-ben végzett – olvasható a Nemzeti Filmintézet oldalán.

Előbb a veszprémi Petőfi Színházban, majd a kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban játszott. 1971-től 1978-ig a szolnoki Szigligeti Színház társulatának volt a tagja. 1978 és 1983 között a Nemzeti Színházban játszott, majd alapító tagja volt a pesti Katona József Színháznak. 1994-től az Új Színházban szerepelt, majd 1997-ben a Radnóti Miklós Színházhoz szerződött.

Munkásságát 1973-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1996-ban Kossuth-díjat kapott. 2017. március 27-én, a színházi világnapon választották a nemzet színészévé Berek Kati helyére.

A színésznő szeptember 25-én töltötte be a 80. életévét.

Fotó: Máté Balázs