Címlap Kultúra Ismét kulturá...
Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az augusztus 20-i hétvégén a Káptalan utca és az onnan nyíló udvarok és kertek idén is kulturális kalandokra és könnyed nyári társasági életre csábítanak.

Az eseményen helyi vendéglősök, borászok, kistermelők ízei, DJ-k, bárzongoristák, zenészek hangjai és sok-sok program vidámsága keveredik a múzeumokban és udvaraikban. Tematikus séták, családi foglalkozások, bor és irodalom is belakja a Káptalan utcát, ahol a múzeumok meghosszabbított nyitvatartással és sok-sok extrával tekinthetők meg ezen a hétvégén.

A JPM tájékoztatása szerint ilyen ráadás például a többfajta grátisz tárlatvezetés, amelyek során az alkotók életére fűzve merülhetünk el jobban Zsolnay, Vasarely és Csontváry művészetében. Utóbbi festőzsenink és képei egyik megismertetője Szabó Sipos Barnabás színművész lesz, aki aznap Hamvas Béla A bor filozófiája írásának – a Trió Enigma zenéjével és a Pécs-Mecseki Borút Egyesület boraival kísérve – külön estet is szentel.

Meghallgathatjuk Hobót, a Kállai-Ökrös duó örömzenélését, latintáncot tanulhatunk, a város független zenei és kreatív színterének szereplői is megmutatják dolgaikat egymásnak és az érdeklődőknek, és itt debütál az első pécsi hangszer- és zenei bolhapiac is.

A nyitányon a Bóbita Bábszínház óriásbábjai zenekari kísérettel vonulnak be a Széchenyi térről a Múzeum utcába. A résztvevők bűvészbe is botolhatnak, a bátrabbak magukról karikatúrát készíttethetnek, de római és török kori, vasarelys és csontvárys, kerámiával, selyemmel és papírral dolgozó kézműves foglalkozásokon és interaktív ősmaradvány bemutatón is részt vehetünk. A felszín alatti világba pincetúrák keretében ereszkedhetünk alá, egy kerékpáros kirándulás során pedig régész vezetésével Pécs belvárosának múltját ismerhetjük meg. Feltárulnak a múzeum restaurátor-műhelyének titkai is.

Pénteken a JPM Csontváry Múzeum földszintjén megnyílik a mohácsi ezüstérmeleletet bemutató új időszakos tárlat, és egy kültéri kiállítással a Magyar Géniusz Program is bemutatkozik.

A rendezvény látogatása ingyenes, de egyes programok regisztrációhoz kötöttek, illetve jegyvásárlás mellett vehetők igénybe.

Megnyitó: augusztus 18-án 17 órakor a Bóbita Bábszínház óriásbábjainak vidám vonulása a Múzeumutcába. A hangulatról a Marching Jazz Band gondoskodik. Útvonal: Széchenyi tér–Szepessy Ignác utca–Káptalan utca–Janus Pannonius utca–Széchenyi tér