Címlap Kultúra Különleges an...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Különleges leletek kerültek elő Pécsen, a Felsőmalom utca 5. építkezés területén a közelmúltban. Összesen hét római kori sír, amelyek közül kettő téglasír, valamint azok mellékleteként római kori illatszeres üvegecske, több fibula, valamint korsó-pohár együttes is előkerült. Utóbbi páros megfestve a pécsi világörökségi helyszínen, a Korsós sírkamra északi falán lévő falfülkében is látható.

A Felsőmalom utcai telek déli részén már tavaly és tavalyelőtt az itt létesítendő mélygarázs helyén két késő római téglasírt találtak a szakemberek. A munka idén az északi területen folytatódott, s az előzetes várakozás szerint újabb hét (2 épített- és öt föld)sír vált ismertté.

Tóth Zsolt, a Janus Pannonius Múzeum régésze szerint a területen egy kisebb temető lehetett a késő római időszakban, a Kr. u. 4. században. A terület messze esik a fallal körbekerített késő római Sopianae körül létrehozott mindhárom temetőtől, így itt egy külön temetővel kell számolni. A helyi római lakosság körében ebben az időszakban szinte általános a téglasír használata, amelybe az elhunytakat szinte kizárólagosan fejjel nyugatnak temették el. Az itt előkerült sírok között volt kelet-nyugati, nyugat-keleti, észak-déli és dél-északi tájolású is.

Az egyik téglasírban az elhunyt lábfeje mellett a római sírokban gyakori üvegből készült korsó-pohár mellékletet figyeltek meg, más sírokban illatszeres üvegecske, a vállon a ruhát összefogó jellegzetes hagymafejes fibulák (ruhakapcsoló tű) is előkerültek, mindez jellegzetesen római anyagi kultúrára utal.

(Forrás: JPM)