Címlap Kultúra Már ráfért: k...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint 1,3 milliárd forintos beruházással újul meg európai uniós forrásokból a pécsi székhelyű Janus Pannonius Múzeum régészeti kiállítótere a baranyai megyeszékhelyen.

Az önkormányzat közleménye szerint a pécsi főtéren álló dzsámi mögött található épület felújítása teljes egészében a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 1,33 milliárd forintos keretéből valósul meg egy, még az előző városvezetés idején beadott és elbírált pályázatnak köszönhetően.

Az intézmény megközelítése változatlanul a Széchenyi téri főbejáraton keresztül lesz lehetséges. A kapualjból keleti irányba az épületbe belépve egy előtér található. Az előtérből a porta és az emeleti kiállítóterekhez vezető fő vendéglépcső nyílik, továbbá innen keleti irányba haladva alakítják ki a vendégek kiszolgálását célzó szociális helyiségeket (ruhatárt, a liftet, egy mozgáskorlátozottak számára kialakított illemhelyet, valamint férfi és női közösségi mosdókat, WC-ket).

A meglévő külső kerti, földszintes raktárszárny helyén kávézó létesül, és az ehhez szükséges kiszolgálóhelyiségeket is átépítik. Ezen terek úgy lesznek kialakítva, hogy a külső kertből is közvetlenül elérhetőek legyenek, esetlegesen ezzel lehetővé téve a múzeum látogatási idején kívüli hasznosítást. A kávézó kiszolgáló terei (akadálymentesített WC-mosdó, dolgozói szociális blokkok, raktár, előtér) kompletten valósulnak meg, beleértve a gépész-, illetve villamos szerelvényeket is, továbbá az új fal- és padlóburkolatokat. A fogyasztótérben a padló, a falburkolatok, a fűtés kivitelezése történik meg, azonban ezeket leszámítva a gépész-, valamint a villamos rendszernek csak a kiállásai készülnek el, melyet a későbbi bérlő tud majd saját enteriőrjéhez csatlakoztatni.

Az állandó kiállítás, valamint a beléptetés az első emeleten kap helyet. A meglévő emeleti terek falbontásokkal, új falnyílások elhelyezésével úgy épülnek meg, hogy a kiállítóterek a vendégek számára jól körbejárhatóak legyenek. Az emeleti terek közül mindegyiket teljeskörűen felújítják.

Az emeleten egy múzeumpedagógiai teret alakítanak ki. Az emeleti kiállítótér számos interaktív kiállítás elemet tartalmaz majd a Janus Pannonius Múzeum szakembereinek javaslata szerint, igazodva az azonosított célcsoportok igényeihez.

A fejlesztést koordináló Pécsi Városfejlesztési Zrt. honlapja szerint a beruházás ez év végéig valósul meg.