Címlap Közélet Matyi Dezső l...

Matyi Dezső lánya négy év után talpra állítja az Alexandra kiadót

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Négy évvel azután, hogy a csőd megrázta a könyvpiacot és több milliárd forint adósságot hagyott hátra, most újra talpra áll az

Alexandra Kiadó.

A pécsi cég az elmúlt hetekben visszaszerezte az alexandra.hu online felületét, új könyvesboltot nyitott, és a „Név kötelez” szlogennel ünnepelte visszatérését – írja a Telex.

Azonban a könyves szakmában ez sokaknak nincs az ínyére, viszont Matyi Dezső lánya által vezette Alexandra szerint nem a múlttal kell foglalkozni, hanem azt kell nézni, hogy

a kemény munkának mindig meglesz a gyümölcse, és ne a múlttal foglalkozzanak.

Az új üzlet néhány hete nyílt meg Baranya központjában, de a néhány éve még meghatározó könyvkereskedési és -kiadói csoport más területekre is terjeszkedik.

Visszaszerezték az alexandra.hu domaint, és immár az itt zajló online tranzakciókat is ők irányítják.

Előzmény:

A könyvespiac közel egyharmadát birtokolták, és kiadóik mellett az online és offline tranzakcióik is elkerülhetetlenek voltak. Országszerte több mint 80 üzlettel és könyvpalotával rendelkeztek, országos hálózatuk a teljes piaci szegmenst lefedte.

Szakmai hírnevük azonban nagyon rossz volt, főleg azért, mert gyakran csúsztak a szerződéses kifizetésekkel, akár hónapokat, fél éveket is. Majd 2017-ben csődbe mentek, ami után több száz kisebb könyvkiadónak maradtak adósai, emiatt sokan kerültek súlyos helyzetbe.

Akkoriban sokan attól tartottak, hogy az egész magyar könyvipar el fog bukni az Alexandra csődje miatt. Bár a piac összességében jobban jött ki ebből a nagyon rossz helyzetből, mint gondolták, de ez így is súlyos csapást jelentett, legfőképpen a kisebb szereplőknek.

Most azonban újra lábra áll az Alexandra, és megmutatja a világnak, hogy az elmúlt négy évben min dolgozott.

„A munka mindig megtérül” – mondja biztatóan a milliárdos tartozást hagyó Alexandra vezetője.