Címlap Hírek Még csak most...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A karácsony még nem minden pécsi számára ért véget. A keleti katolikus és ortodox egyházak január 6-án ünneplik a szentestét, és 7-én a karácsonyt.

Az ok, amiért a hagyománytól eltérően nem december végén, hanem 13 nappal később ünneplik a Megváltó születését, az

eltérő időszámítás.

A napjainkban is használt Gergely-naptárat 1582-ben XIII. Gergely-pápa vezette be azzal a céllal, hogy a húsvét dátuma közelebb kerülhessen a napfordulóhoz.

Ezt a naptárreformot a keleti katolikus és ortodox egyházak nem követték, hanem megtartották a Kr. u. 46-ban bevezetett Juliánusz-naptárat, amely miatt számos ország: Oroszország, Ukrajna, Szerbia, Montenegro, januárban ünnepli a karácsonyt.

Az ortodox keresztényeknél karácsonykor nincs karácsonyfa és az ajándék sem lényeges!

Természetesen néhol már átvették a karácsonyfa díszítés- és ajándékozás szokását, de az ortodox karácsony alapvetően mellőzte ezeket. A hagyomány szerint január 7-én azokat a fiúkat ajándékozták meg, akik tűzgyújtóként betértek a házba és fényt hoztak. Majd később, az ortodox újév első napján, január 14-én a családtagok is megajándékozták egymást.

Mik az ortodox karácsonyi hagyományok?

Az ortodox karácsonyi ünneplésénél nagyobb hangsúlyt kapnak a hagyományok, az ételek, és sokkal kevesebbet az ajándékozás.

Az ortodox keresztények böjtje november 28-án kezdődik és 6 hétig tart, ami alatt TILOS minden zsíros étel fogyasztása.

mesélte Márta, egy pécsi ortodoxi hívő

Pécsett, január 6-án, hajnali 5 órakor tartják a szentmisét, Jézus megszületésének órájában, a Zrínyi Miklós u. 15-ben található Szent Andronikosz és Szent Júnia apostolok kápolnában. Majd aznap délután 5 órakor a templom udvarában tüzet gyújtanak, ahol az előző évben kapott szalmákat és gallyakat mind a tűzbe dobják. Majd másnap új szalmákat és gallyakat osztanak ki a hívőknek.

A szalmának azonban több szerepe is van!

Maga a szalma egy nélkülözhetetlen kiegészítő a karácsonyi menühöz. A hagyománynak megfelelően a karácsonyi teríték alá, egyenletesen szalmát raknak, rá a terítőt végül az étkészletet. Három napon keresztül így kell étkezni, majd a negyedik napon, a szalmát az állatoknak kell dobni.

Január 7-én, vagyis karácsony napján a hívők összegyűlnek a templomban, ahol szalmát és tölgyfagallyat kapnak a szerencse és békesség jegyében. Ezeket egészen következő év január 6-ig szentestig meg kell őrizniük.

Ortodox karácsonyi menü:

A hagyomány szerint, mindenki a szülői házban ünnepel, 12 fogásos, húsmentes étellel, a 12 apostol tiszteletére. Szenteste tilos az alkohol fogyasztása is, de másnap január 7-én már előkerülhetnek a szeszes italok, és a savanyú-káposztás libamájas is.