Címlap Kultúra Művészi fotók...
Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Április 21-én kezdődik a ZSÖK szervezésében az első Pécsi Fotótavasz, amelynek során három helyszínen – a Zsolnay Kulturális Negyed udvarán, az m21 Galériában és a belvárosi Martyn Ferenc Galériában – láthatók fotókiállítások, a legjobb sajtófotóktól a fiatal tehetségeken át Szász János hagyatékáig.

A Fotótavasz Az elmúlt 40 év legjobb sajtófotói című kiállítással indul április 21-én az m21 Galériában, valamint a 41. Magyar Sajtófotó Kiállítás szabadtéri bemutatkozásával a Zsolnay Kulturális Negyed udvarán.

A ZSÖK ismertetése szerint a magyar sajtófotó kiállítást 1981 óta szervezik pályázati formában, amelynek létrehozója, szellemi atyja és 30 éven át szervezője Szalay Zoltán Táncsics Mihály-díjas fotóriporter volt, aki szinte haláláig minden évben megszervezte a Magyar Sajtófotó Pályázatot és Kiállítást, nem kis érdemeket szerezve a műfaj népszerűsítésében. A kiállításon a fotóriporterek munkáján keresztül a magyar sajtófotó valamennyi műfaja megjelenik.

A Művészetek és Irodalom Háza emeletén található Martyn Ferenc Galériájában április 21-én Farkas B. Szabina fiatal fotóművész munkáiból nyílik kiállítás, amelynek címe Inside out, a humánum lenyomata. Munkáiban leginkább az ember és környezete jelenik meg, beleértve minden lehetséges hatást, amit egymásra gyakorolnak. Az emberek által használt vagy készített objektumok, a természet az ember érintésével, vagy a városok az emberi létezés teljes hiányával. A kiállítás jól illeszkedik a Pécsi Fotótavasz céljához, hogy a nemzetközileg is ismert és elismert alkotók mellett a fiatal tehetségek számára biztosítson bemutatkozási és fejlődési lehetőséget.

A Fotótavasz kiemelkedő rendezvénye Az elvonatkoztatás fokozatai címmel Szász János pécsi fotóművész retrospektív tárlata, amely április 28-tól látható az m21 Galériában. Dr. Szász János fotóművész hagyatéka a művész 2005-ös halála utána került napvilágra a család és a SosemArt Alapítvány tevékenységének köszönhetően. Számos nagyvárosban mutatták be az életművet: London, Stuttgart, Bécs, Új-Delhi és Berlin mellett a világ két kiemelkedő fotógalériája, a San Franciscó-i Robert Koch Gallery, illetve a londoni Eric Franck Fine Arts kezdett foglalkozni a művész képeivel. Az m21 Galéria kiállításán az életmű minden tematikáját és korszakát felölelő, 100 db fotográfia eddig páratlan betekintést nyújt a művész világába, új tónusokkal gazdagítja a róla kialakított képet.

Team Kazakhstan competes during the preliminaries of highlight of the artistic swimming at the 19th FINA World Championships in Budapest, Hungary, Thursday, June 23, 2022. (AP Photo/Anna Szilagyi)