Címlap Kultúra Német győzele...

Német győzelem, de mindenki nyertes a pécsi fényfesztiválon

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Várakozáson felüli hangulatban zajlott a pécsi Zsolnay Fényfesztivál szeptember 30. és október 3. között. A koronavírus miatt őszre halasztott fesztivál minden nehezítő körülmény ellenére elsöprő sikert aratott, és több tízezer látogatónak nyújtott feledhetetlen élményt. A Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőversenyen német győzelem született.

Több mint 150 programon vehettünk részt

Az V. Zsolnay Fényfesztivál az ország első és egyetlen fényfesztiváljaként több mint 150 programmal várta az érdeklődőket. Emellett a nemzetközi fényművész szakma krémje is részt vett a szakmai programokon és kerekasztal-beszélgetéseken, tovább növelve a fesztivál nemzetközi hírét.

Vasárnap este hirdették ki a Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőverseny győzteseit. A döntőbe jutott 10 versenyző a Székesegyház homlokzatát keltette életre 3 dimenziós fényfestéssel.

A verseny győzteséről egy öttagú nemzetközi zsűri hozott döntést, ez alapján a német Ruestungsschmie.de: Colors of noise című alkotása lett az első helyezett. A fényművész csoport 5000 eurót kap, emellett meghívták a világ legjobbjaiból álló „Győztesek Ligájára”, az iMapp Bukarest fényfestőversenyre.

A közönségdíjas a magyar Fluid című csapat lett a Source című alkotással, így ők a következő Zsolnay Fényfesztiválon önálló fényinstallációval mutatkozhatnak be.

Sikert aratott a fény útja

A fényfestőverseny mellett hatalmas sikert aratott a fény útja 23 állomása, ahol más-más fényinstallációkat láthatott a közönség. A gyerekek fényjátszótéren csúszdázhattak, sokan sétáltak a fényszőnyegen, de az egyik legkülönlegesebb alkotás az „életre kelthető” Csontváry-alkotás volt, ahol a látogatók szelet keltve megmozdíthatták a Magányos cédrust. A korábbi évek magas színvonalának megtartása mellett idén több olyan fényalkotás szerepelt a fesztiválon, amelyek nagyobb elmélyülésre, mélyebb belefeledkezésre adtak lehetőséget.

A látogatók a fényprodukciók mellett részt vehettek újcirkuszi, utcaszínházi, zenés és fényszakmai programokon.