Címlap Kultúra Pécsi író: Ki...

Pécsi író: Kiss Tibor Noé kapja a 2020-as Hazai Attila Irodalmi Díjat

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Hazai Attila Alapítvány ebben az évben, az ötödik alkalommal is a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra tervezte a díjazott nevének nyilvánosságra hozását. A megváltozott körülmények miatt azonban idén rendhagyó módon a Hazai Attila facebook-oldalon online jelentették be (a közvetítés a Literán is látható volt) április 30-án, Hazai Attila születésnapján, hogy a szakmai zsűri döntése szerint 2020-ban Kiss Tibor Noé veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat – írja a Litera.

Kiss Tibor Noé 2005-ben kezdte el írni Inkognitó című regényét, amelyet 2010-ben az Alexandra Kiadó jelentetett meg. A Bródy-díj zsűrije ekkor az öt legjobb elsőkötetes szerző közé választotta. Második regénye Aludnod kellene címmel 2014-ben  a Magvető kiadónál jelent meg, majd 2016-ban az Inkognitó új kiadása is. Harmadik regénye 2020 őszére várható, szintén a Magvető kiadónál. Regényeit 2016 óta négy nyelvre (cseh, német, lengyel, szlovén) fordították le, és további négy nyelven (észt, horvát, román, szlovák) egyéb írásai, novellái és regényrészletei is olvashatók – idézi fel a lap.

Kiss Tibor Noé, író (Fotó: Komjáthy Zsuzsanna)

Rendszeresen ír cikkeket, útibeszámolókat, valamint kiállításmegnyitó-szövegeket is galériák, képzőművészek felkérésére és VÉGRE elészült a saját honlapja is idén tavasszal.

A névadó és a zsűri tagjai miatt már eddig is ez volt számomra az egyik legszerethetőbb irodalmi díj – pláne most, hogy meg is kaptam. Sokaknak tartozom ezért köszönettel: családtagoknak, barátoknak, munkatársaknak, írótársaknak

– mondta Kiss Tubor Noé.

További részletek a Litera oldalán olvashatók.

(Borítókép forrása: Komjáthy Zsuzsanna)