Címlap Baranya Számos újdons...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az idei Bőköz Fesztiválon újdonságként, augusztus 15. és 25. között, a Bőköz településein egyszerre három fesztiválprogram várja az igényes nyári kikapcsolódást keresőket. A hagyományos programkínálaton túl – könnyűzenei nagykoncertek, színházi előadások, folk-programok, amelyek eddig is jellemezték a Bőköz Fesztivált – Dráva Jazz elnevezéssel Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszeres művész vezetésével, Ormánság Classic címmel pedig Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével új dimenzió nyílik a fesztivál életében.

Az ingyenes összművészeti rendezvénynek továbbra is Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi ad otthont a Duna-Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközponttal együtt, új helyszínként csatlakozik a Máriagyűdi Bazilika is.

A kilencedik fesztiválon – a helyi kulturális értékek felvonultatása mellett – mintegy kétszázötven programmal, műfaji sokszínűséggel, zenével, tánccal, folklórral, színházi előadásokkal, kiállításokkal, beszélgetésekkel, képzőművészeti tárlatokkal, gazdag gasztronómiai kínálattal várják a szervezők a közönséget.

A szaporcai Hétöles Tó – Bőköz nagyszínpadon igazi szenzációként fellép a világhírű zenei csillag – műfajának elismert géniusza – Stanley Jordan, amerikai jazzgitáros, zeneszerző. A mágikus gitáros hat kontinens több mint hatvan országában ejtette ámulatba a nézőket virtuóz játékával. Svédországból érkezik a Dirty Loops, akik az egész világon népszerűek egyedi stílusú produkciójukkal, amelyben ötvözik a fúziós jazzt, a funkyt, a gospelt, az elektronikus zenét, a popot és a diszkót. Lesz még Zséda nagykoncert, ellátogat a fesztiválra a népszerű Kormorán zenekar, meghallgathatja a közönség Magyarország legjobb Queen Tribute zenekarát a Don’t Stop The Queent, valamint fellép a Máté Péter-díjas Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák. Fellép a Kollmann Gábor Quintet és a Percusison Project ütőegyüttes.

Idén újra a településen rendezik meg az ormánsági polgármesterek és testületeik találkozóját, valamint a Szaporcáról elszármazottak is összegyűlnek a fesztivál alatt.

Az Eperfa Tájházban a 10 nap alatt számtalan színes előadás tekinthető meg a folklór jegyében, a néptánc, az ormánsági hagyományőrzés, a népi kultúra, játékok, kézművesség értékeinek bemutatásával.

Az Ős-Dráva Látogatóközpontban tárlatvezetés, kerékpártúra, gyógynövényekkel való ismerkedés, a legkisebbeket gyereksarok és népi, természetismereti játékok várják a rendezvény ideje alatt. Továbbá a magyar pásztorkutyák terelőversenyét is ekkor rendezik meg. A fesztivál ideje alatt a Ős-Dráva Látogatóközpont díjtalanul látogatható. Ezen a helyszínen komolyzenei és jazz koncertek is láthatók. Idén új programként megjelenik az ormánsági lakodalmas, ami a régi helyi lakodalmas szokást eleveníti fel.

A kémesi művelődési házban három kiváló előadást láthat majd a közönség a budapesti Újszínház népszerű művészeivel. Gregor Bernadett Jászai Mari-díjas érdemes művész, Jánosi Dávid, Brunner Márta előadásában emlékezetes színházi élményben lesz része a nézőknek.

Az Ormánság színpadon fellép Rákász Gergely orgonaművész, az operett kedvelőknek pedig Lehár Gálát ajánlanak a szervezők. A katolikus templomban saját quartettjével Bujtor Balázs hegedűművész ad koncertet. A település több helyszínén kiállítások, tárlatok, bemutatók láthatók majd.

Tésenfán, Pál Zsolt Kultúrkertjében Hevesi Tamás és Pély Barna ad koncertet. A HP udvarban Kékfestő kiállítás nyílik, és láthatóak lesznek Szatyor Győzőnek, a népművészet mesterének a munkái is. A református templomban Ivana Bilic és egy tehetséges fiatal, Bogáthy Benedek ad jazz koncertet.

Új helyként idén felavatják a Boros Misi Zeneligetet, ahol a fiatal zongoraművész maga nyitja meg a helyszínt. Itt lép fel a Wespa vonósnégyes, valamint a Brass Line rézfúvós együttes is.

A máriagyűdi Boldogasszony kegytemplomban hallgathatja meg a közönség Bogányi Gergely Kossuth-és Liszt-díjas zongoraművész koncertjét. Itt lesz hallható továbbá a Carpathian Impressions is. Polgár Éva, Borbély László és Varga Gábor művészek Bartók és Liszt-darabokat adnak elő.

Drávacsehiben, az Orbán-házban megtekinthetik Németh László kerámiagyűjteményét. Vasárnap pedig az Ős-réten a lovassport szerelmesei szurkolhatnak a Kettesfogathajtó Országos Bajnokság versenyzőinek. Lesz Bőköz Café, ahol Pomezanski György, a legendás televíziós újságíró podcast beszélgetései lesznek láthatók kiváló művészekkel.

Átadják a közönségnek új helyszínként a Horváth László Színt, ahol a Kossuth-díjas Boráros Imre színművész mutatja be Platón: Szókratész védőbeszéde című előadását. A fesztivál ideje alatt itt minden nap színházi programok várják az érdeklődőket.

A fesztivál ideje alatt nemzetközi hírű előadók (Ivana Bilic, Andrei Puskarev, dr. Szabó István, Dörnyei Gábor, Joó Szabolcs, Horváth Kornél, dr. Mucsi Gergő) tanítanak mesterkurzusokon az érdeklődő zeneművészettel foglalkozó diákságnak.

A 9. Bőköz Fesztivál fővédnöke Dr. Navracsis Tibor, Magyarország területfejlesztési minisztere, valamint Dr. Nagy István agrárminiszter. Örökös tiszteletbeli fővédnöke Prof. Dr. Andrásfalvy Bertalan, Széchenyi-díjas néprajzkutató. A védnökök: Závogyán Magdolna, kultúráért felelős államtitkár, dr. Hoppál Péter kormánybiztos, országgyűlési képviselő és Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője.