Címlap Balhé Tudtad, hogy ...

Tudtad, hogy a székesegyház legidősebb harangja 217 éves?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsi székesegyház négy tornyából csupán kettőben laknak harangok. A Szent István tér felőli két toronyban összesen négy harang fészkel, amelyek közül az egyik több mint 200 éves! Mindegyik harang hangja jellegzetes és más-más alkalomkor, időpontokban hallható.

Szent Péter-harang – az ország hetedik legnagyobbja

A Szent Péter-harang súlya 3894 kilogrammot nyom, az alsó átmérője pedig majdnem 2 méter, azaz simán elférne benne egy ember. Az Asz hangú harangot 1819-ben öntötte Pécsen Weinbert Péter.

Külön érdekesség, hogy egy olyan nagyharangból készült, ami a vár egyik bástyájában honolt.

A Szent Péter-harang nem szól mindig

Vasárnaponként reggel 7-kor, déli 12-kor és este 19 órakor csendül meg. Szentmisére csupán nagy ünnepek alkalmával hív minket. Gyönyörű, zengő hangja érezhető távolságban is hallható.

2 perc után hallható a harang

A másik három: Assisi Szent Ferenc-, Szent Pál- és Nagyboldogasszony-harang

A délkeleti toronyban lógó harangok látogathatóak is. Ezek közül az Assisi Szent Ferenc-harang a legritkábban hallható. Egyedül vasárnap, csak úrfelmutatásakor – 11:50 körül zeng nagyjából egy percig.

Súlya egy tonna, alsó átmérője 120 cm. Az Esz hangú harangot Virág Ferenc pécsi püspök megbízásából Szlezák Rafael öntötte 1949-ben, Rákospalotán. A második világháborúban rekvirált harang helyett készült.

A legrégebbi harang 217 éves

A Nagyboldogasszony-harang súlya 800 kilogramm, Gesz hangú, és alsó átmérője 108 cm. 1804-ben öntötte Franciscus Millner. A harang maga minden hétköznap reggel, délben és este hallható. A harangon lévő felirat egy latin részlete az alábbi sorokat foglalja magába: „Magyarok Nagyasszonya imádkozz érettünk!”

A legkisebb testvér

A Szent Pál-harang „csupán” fél tonnát nyom, a C hangú harang alsó átmérője egy méter. Ezt a harangot is Szlezák Rafael öntötte 1949-ben Rákospalotán.

Mivel a templomnak nincs kisebb harangja, ezért lélekharangként is szolgál és a Nagyboldogasszony-haranggal együtt szentmisékre is felhívja figyelmünket.

Két „kisharang”

A templom mellett helyezkedik el az Egyházmegyei Levéltár órája mellett két kisebb (100 kg és 50 kg súlyú), a térről is látható, időt jelző harang.

fotók: Pécsi Egyházmegye