Címlap Kultúra Vidnyánszky-r...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház, valamint a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház egy-egy produkcióját látja vendégül a Pécsi Harmadik Színház (PHSZ) a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia keretében.

Az amatőr és alternatív hagyományokra építő, társulattal nem rendelkező, saját és meghívott produkciókra épülő magánszínházban Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című produkciót, amely az aradiak és a szegediek együttműködésében, Tapasztó Ernő rendezésében készült, április 18-án és 19-én láthatják az érdeklődők. Az új, formabontó Karnyóné sodró lendületű, abszurd, élőszereplős bábjátékként eleveníti meg Csokonai több mint 220 éves alkotását, az első magyar tündérbohózatot, melyben az eredeti dalszövegek egy Bach-menüett dallamaira szólalnak meg, élőzenei kísérettel.

Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház művészeti vezetője, a produkció rendezője szerint az előadás modern és klasszikus egyszerre, abban bizonyos pontokon az abszurd színház elemei jelennek meg.

Május 16-án és 17-én a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház vendégszerepel Pécsen Örkény István Tóték című művével, amelyet Vidnyánszky Attila rendezésében láthat a közönség. A Tóték a beregszászi társulat emblematikus előadása. Sokak szerint az őrnagyot megformáló Trill Zsolt alakítása vetekszik Latinovits Zoltánéval, aki a darab 1967-es ősbemutatójának és a Fábri Zoltán által rendezett legendás filmnek is főszereplője volt – írják a PHSZ honlapján az előadásról.

Az ajánlóban idézik Vidnyánszky Attilát is, aki szerint a ma problémái nagyrészt ugyanazok, mint a Tóték keletkezésének idején voltak, és Örkény alapkérdéseket boncolgat. Az emberi természet nem változik, és az a viszonyrendszer, amit a darab felvázol, abszolút átültethető a mába. „Ez a nagy művek, a klasszikusok sajátja”.

A PHSZ e két produkció bemutatásával ahhoz a 70 helyszínen több mint 7500 résztvevővel zajló nemzetközi színházi seregszemléhez csatlakozik, amelynek keretében 58 ország 400 társulata 750 előadást mutat be Magyarországon – jelezték a közleményben.