Címlap Meteor Iszonyú szélv...

Iszonyú szélviharra kell készülni szombaton, áramszünetekkel!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Erős széllökések veszélye miatt már tizenegy vármegyére adott ki másodfokú figyelmeztetést szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Veszélyjelzésükben azt írták, pénteken késő délután, illetve este az északnyugatira forduló szelet főként az Észak-Dunántúlon, a főváros térségében és esetleg a középső országrészben viharos – 60-80 kilométer/órás – lökések kísérhetik. Az északnyugati határvidék közelében, illetve a Dunántúli-középhegység, a Börzsöny magasabban fekvő részein 80 kilométer/óra körüli, esetleg afölötti lökés sem kizárt. A késő esti órákban kissé veszít erejéből a légmozgás. Hozzátették: szombaton a hajnali, reggeli óráktól kezdve ismét viharossá, erősen viharossá fokozódik az északnyugati szél.

Az országban nagy területen lehet 70 kilométer/óra fölötti széllökés, míg a Dunántúlon és Borsod, illetve Szabolcs térségében általában 80-90 kilométer/órás, a Bakonyban és a Balaton térségében akár 100-110 kilométer/órás vagy afölötti lökések is várhatóak.

Az időjárási helyzetre tekintettel akár a piros színű veszélyjelzést is kiadhatják. A meteorológiai szolgálat Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegye területére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki szombatra, itt a várt legerősebb széllökések sebessége meghaladhatja a 90 kilométer/órát. Az ország többi részére elsőfokú (sárga) figyelmeztetés van érvényben – jelzi az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Vegye mindenki nagyon komolyan

Kérünk mindenkit vegye komolyan a figyelmeztetéseket, ugyanis tényleg nagyon szélsőséges időjárás jön szombaton. Veszélyes károkozó szél érkezik

figyelmeztet a MeteoMecsek stábja is.

Szombaton egy hidegfront érkezik, amelynek hatására feltámad a szél. Sajnos a friss modellelőrejelzések nem csökkentik a szél erősségét, hanem frissítésről frissítésre emelik azt.

Szombaton kora reggel már viharos lökésekre kell készülni, de a fő műsor 10 és 16 óra között fog lejátszódni

– írták.

Az ekkora erejű szél megbonthatja a tetőt, letépheti a redőnyt, fákat csavarhat ki gyökerestül, állványokat dönthet össze, cserepet szedhet le a tetőről, illetve áramkimaradásokat okozhat.

A Mecseken lesznek a legnagyobb lökések!

A Mecsek magasabb pontjain a széllökések elérhetik a 110 km/h-t, itt is lehetnek fakidőlések. Szombaton nem érdemes a Mecsekbe menni, életveszélyes lehet ott tartózkodni – hívja fel a figyelmet a MeteoMecsek.

Áramkimaradásokra is számítani kell szombaton.