Címlap Meteor Ma lesz az év...

Ma lesz az év leghosszabb nappala

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Június 21-én veszi kezdetét a csillagászati nyár, keddtől rövidülnek a nappalok.

Pécsett 4 óra 56 perckor kel, majd 20 óra 41 perckor nyugszik a Nap.

Rossz hír, hogy hétfőt követően rövidülnek a nappalok.

A hagyományok szerint ez a nap a fény és a terméshozó nyár ünnepe volt, amit tűzgyújtással, énekléssel köszöntöttek. A programok közt tűzugrás azért szerepelt, hogy a Nap mindig olyan „magasra ugorjon”, mint ezen a napon. A kereszténység óta Szent Iván napja vette át a jeles ünnep helyét.

Hőségriasztás van érvényben, bekeményít a nyár

Bár hétfő reggel lengedezett a szél, legmelegebb órákban 32-38 fokra van kilátás. A délutáni óráktól északkeleten, keleten és a Dunántúl északi tájain is előfordulhatnak helyi záporok, zivatarok. Többfelé élénk, néhol erős lehet a déli-délnyugati szél.

Csütörtök lehet a hőhullám utolsó napja 34-39 fokos maximumokkal. Délután viszont már több zápor, zivatar frissítheti a levegőt, és a szél is erős, olykor viharos lökésekkel járhat. 

Pénteken előreláthatólag széllel, pár fokos lehűléssel hidegfront érkezik, mely zivatarok formájában több helyen a szárazságnak is véget vethet – írja az időkép.hu