Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Reisz András magyar, Zoran Vakula horvát és Goran Mihajlović szerb meteorológus beszélt a napokban a sajtóban arról, hogy milyen tél várható. Mivel nagyjából hasonló távolságban vagyunk Budapesttől, Zágrábtól és Belgrádtól, ezért hármuk jóslata előrejelezheti, hogy milyen tél várható Baranyában és Pécsen.

Abban mind a három meteorológus egyetért, hogy a szokásosnál melegebb és csapadékosabb tél várható.

Zoran Vakula horvát, Goran Mihajlović szerb és Reisz András magyar meteorológus

Horvátország legismertebb időjósa, Zoran Vakula a Vecernji List podcastjában beszélt az előttünk álló télről. „Az El Niño éghajlati rendszer jelensége miatt Európának ezen a részén kicsi az esély a hideg télre, és a lehulló hó sem tart sokáig. Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy szibériai ciklon érne bennünket. Minden arra utal, hogy az átlagosnál magasabb hőmérsékletünk lesz. Ha jövő év májusáig nézzük a hőmérsékletet, egyetlen hónap sem lesz hideg, vagyis az átlagosnál hidegebb. Közép- és Kelet-Horvátországban nem gyakori a hó karácsonykor, és öt év alatt csak egy évben volt fehér karácsony” – mondta.

Goran Mihajlović, a szerb Hidrometeorológiai Intézet (RHMZ) igazgatóhelyettese a szerb televízióban elmondta, hogy az első előrejelzések szerint valamivel melegebb lesz a telünk, de sem esőben, sem hóban nem lesz hiány. A havi csapadékmennyiség januárban a sokéves átlag felett lesz, mintegy 10-20 mm-rel haladja meg a sokéves átlagot. Februárban már kevesebb lesz a csapadék, átlagosan mintegy 5 mm-rel haladja majd meg a sokéves átlagot.

Goran Mihajlović, a szerb Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHMZ) igazgatóhelyettese

Többnyire folyékony halmazállapotú csapadékra lehet számítani, december, január, február hónapra egyértelműen ezt mutatják az előrejelzések. Ez azt sugallja nekünk, hogy a nyugati áramlás lesz a domináns, ami egyéként a legtöbbször így van. Erről Reisz András meteorológus az Index Kibeszélő című podcastjában beszélt. Annak, hogy nincsenek most hideg telek, egyszerű oka van. Télen az Atlanti-óceán felől mindig enyhe, nedves levegő áramlik felénk, és csak akkor állnak be a mínuszok, esik a hó, ha mondjuk nem nyugatról, hanem például a sarkvidék vagy Szibéria felől tör be egy hidegfront. 

Címlapfotó: Pécs, Király utca