Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

1923-ban még nem ismerték a pécsiek a hőségriadó fogalmát, de azzal szembesültek , hogy egyik napról a másikra elfogy a víz a vezetékekből.

1923 Pécs, júl. 11. — Tegnap este a város legnagyobb részében felmondták a vízcsapok a szolgálatot, amely körülmény a víz nélkülmaradt lakosságnak igen sok kellemetlenséget okozott. Ma arról értesülünk, hogy nem a vízcsapok lezárása volt az oka a vízhiánynak. A tegnapi kánikulai hőségben oly nagy volt a vízfogyasztás a városban, hogy a vízvezetéki csövekbenlevő víz teljesen elfogyott és a tartaléktartályok is majdnem teljesen kiürültek. Ilyen nagy veszedelmeket előidézhető vízhiány ismétlődésének megakadályozása céljából a városi mérnöki hivatal ma a következő felhívást adta ki:

A mai naptólkezdve a kerteknek és udvaroknak vízvezetéki vízzel van öntözése szigorúan tilos!

Arra is felhívták a figyelmet, hogy ha ezt nem tartják be, akkor

„a délutáni vízszolgáltatás teljes szünetelésére és a fürdők lezárására kerül sor!”

„A vízzel való takarékoskodásravaló tekintettel, az utcák locsolását is korlátozzák, mert erre a célra csak az Ágoston-téri kút vízióáll rendelkezésre. Mint értesülünk, ezentúl csak a piactereket, a sétateret, a Király utcát és az egyetem központi épülete előtti utcarészt fogják locsolni.”

Fürdőzők a Balokány-strandon (FOrtepan/Privát Fotó és Film Archívum-Höfler Tibor gyűjtemény)

A víz korlátozásra csak néhány napok kellet várni.

„A városmérnöki hivatalának közlése szerint a vízvezeték lezárása délután 2 órától este fél 7 óráig tart. Ennek ellenére a város legnagyobb részében még este 8 órakor sem volt víz.”

A hőség az embereket is kitikkasztotta, olyannyira, hogy volt aki bűncselekmény áldozata lett a meleg miatt!

„Lelopták a lábáról a cipőit, míg aludt. Nem mindennapi lopás történt tegnap délután a budai külvárosi régi temetőben. Süle Erzsébet 26 évese pécsi lakos a nagy hőségtől a régi temető árnyas fái alá ment pihenni. Közben elaludt és ezalatt valaki lelopta lábairól a cipőket. A károsult véleménye szerint a tolvaj fiatalkorú volt. A különös ügyben megindult a nyomozás.”

„Süle Erzsébetrégi ismert alakja a rendőrségnek, Iszákosságával és nőinemét megszégyenítő magatartásával már sokszor adott dolgot a kihágásibírónak.” Egyébként Süle Erzsébet a huszas években a város közismert bűnözője lett, elitélték egyebek mellett lopásért, közveszélyes munkakerülésért, és hatósági közeg elleni erőszakért. Az idősebbek még emlékezhetnek rá, hiszen a 1960-as évekig állandó szereplője volt a lapok bűnügyi rovatának. Róla később bővebben is írunk!

Forrás: Dunántúl, Fortepan