Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Park, Kossuth, Petőfi, Jószerencsét, Fekete Gyémánt, Rákóczi, Ságvári, Zsolnay, Zalka Máté, FEK - fél évszázada legalább 10 mozi működött a városban, nem is akármilyen filmeket játszottak! Ezek egy részét most is megnézhető a videómegosztó oldalakon. 1973 szeptemberében egyebek mellett a következő filmek kerültek a pécsi filmszínházak vásznaira.

Park Mozi – Felsőmalom utca

Lázadás a Buszon című angol vígjáték.

„Stan Butler meg akar nősülni, de nincs elég pénze, hogy lakást szerezzen. Ráadásul még akadályozza a házasságot népes családja is. Stan mindent megtesz azért, hogy ügyeit rendezze, s hogy pénzt keressen kis munkával a nagy londoni autóbusz-vállalatnál. Csakhogy egy nap a buszon oroszlánok és csimpánzok veszik át az uralmat…”

Kossuth Mozi (Apolló)

Az 1957-es Bakaruhában című magyar romantikus drámát Darvas Iván főszeplésével láthatták a nézők.

„Vilma cselédlány Bodrogiéknál. Bodrogi Pirike udvarlója Sándor, a helyi lap nagyreményű újságírója, amolyan díszkatona, aki csak vasárnaponként ölti fel a bakaruhát. Egy ilyen alkalommal ismerkedik meg aztán Vilmával. Ismerkedésüket hamarosan szerelem követi, és Vilma elhiszi a férfi minden szavát. Őszintén szereti, és fenntartások nélkül elfogadja. Ám Sándor csak könnyű vasárnapi szórakozást akar…”

Petőfi Mozi (Uránia)

A mozi 1965-ben

A nagy zsákmány – Jean-Paul Belmondo főszereplésével

„New Yorkból elköltözik a NATO nemzetközi szervezete, vagyonát különvonat szállítja Brüsszelbe. Három mindenre elszánt banda is tudomást szerez a gazdag szállítmányról, s hamar kész tervvel rukkolnak ki a zsákmány megszerzésére. Míg a párizsi börtönből megszökött hétvégi bűnöző barátjával indul a vonat kirablására, addig az Agy hatalmas apparátussal, az amerikai-szicíliai maffia vezetője pedig az egész maffiával próbálja elállni a vonat útját, s megszerezni a rakományt.”

Jószerencsét mozi

A Jószerencsét mozi a Török István utcában, a Hősök tere közelében egy 1985-ban készült felvételen.

Itt játszották Woody Allen főszereplésével a Fogd a pénzt és fuss! című ma is népszerű vígjátékot.


Fekete Gyémánt mozi (Gyárváros)

A vénlány – francia-olasz vígjáték Philippe Noiret főszereplésével.

„Annie Girardot és Philippe Noiret nagyszerű alakítása két középkorú, de nyári tengerparti szabadságát mégis magányosan töltő ember szerepében. Humoros, de nem kacagtató történet. Két különböző személyiség, de mégis mindkettő zárkózott, erre talán csak egymást jobban megismerve jönnek rá, és talán ezért kerülnek egyre közelebb egymáshoz.”

Ságvári mozi (Harmadik Színház)

Szeressétek Odor Emíliát! – magyar játékfilm

„Odor Emília tizenhét éves, fiatal lány. Egy vidéki intézetbe kerül, melynek szigorú rendje, képmutató tanári kara, megkövesedett szokásai ellen hamarosan lázadni kezd. Társai mindaddig vele tartanak, amíg az igazgatónő versenyt nem hirdet a növendékek között: az arra legérdemesebb tanuló részt vehet a budapesti millenniumi ünnepségeken…”

Forrás: Régi Pécs, Port, Dunantúli Napló, Fortepan