Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Naponta bukkannak fel eddig sosem látott fényképek a pécsi életről, de ennyi fotó egyben nem mostanában került a nyilvánosság elé, mint nemrég. Dr. Varga Csaba Széchenyi-díjas jogfilozófussal beszélgettünk, aki eddig a legtöbb pécsi fotót adományozta a Fortepan.hu közösségi fotóarchívumnak.

Dr. Varga Csaba Széchenyi-díjas jogfilozófus harmadik generációs pécsiként született. Az általa összegyűjtött fényképeken nemcsak a család, hanem a nagyapja által alapított cég, a Varga Gyula Autókarosszéria- és Kocsigyár is megelevenedik. Édesapja – aki tartalékos felderítő repülőtisztként szolgált korai sebesüléséig a II. világháborúban – vitte tovább a gyárat, amelyet a háború után államosítottak. Varga Csaba édesapja osztályidegen származása miatt az érettségit követően bányásznak ment, és mint bányászt felvették a Miskolci Egyetem bányaművelő szakára. 1960-tól a JPTE Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója lett, ahol 1965-ben „Summa cum laude” végzett.

Dr. Varga Csaba a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Intézetének a diplomája megszerzése óta munkatársa, ma kutatóprofessor emeritusa. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán a Jogbölcseleti Intézet megalapítója (1995), emeritálásáig (2011) vezetője, azóta professor emeritus. Számos – nemzetközileg is elismert – mű szerzője.

Az autószerelő műhelynek mára hűlt helye, a Rákóczi út 34. alatti területet a 70-es években lebontották, helyén jelenleg a Pécsi Törvényszék épülete áll.

A Fortepan képek ITT nézhetők meg

A beszélgetés pedig itt hallgatható meg: