Címlap Politika Bár Keresztes...
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem szűnik meg az LMP parlamenti frakciója, Keresztes László Lóránt – bár kilépett a pártból – marad tag – mondta Ungár Péter a 24.hu-nak.

Az LMP régi-új társelnökét azért keresték meg, mert a pártból való kilépését bejelentő Keresztes arról nem írt Facebook-bejegyzésében, hogy a frakcióban marad-e. A kilépést így indokolta:

Nem tudtam és nem is akartam már követni azokat a politikai kanyarokat, melyeket a pártvezetés leírt. Nagy baj, hogy ez a párt akkor vesztette el az irányát és szinte teljes társadalmi támogatottságát, amikor a legnagyobb szükség lenne Magyarországon egy működőképes zöld pártra. […] Az pedig elfogadhatatlan, hogy a pártvezetés kulcsszereplői részéről nem történt meg a szembenézés, és nem vállalták a felelősséget a választás után. A szombati tisztújítást követően bizonyossá vált, hogy ez nem is fog megtörténni.

A lap szerint a 2018–2019-ben a párt társelnökeként dolgozó pécsi Keresztes tagsága kulcskérdés, hiszen amennyiben öt alá csökken a képviselőcsoport létszáma, úgy megszűnik az LMP parlamenti frakciója. Ezzel pedig forrásokat, bizottsági helyeket, megszólalási lehetőségeket veszítenének el az Országgyűlésben, nem tudnának, például, azonnali kérdést intézni a miniszterelnökhöz. Keresztes, ráadásul a parlament Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke, ha kilépne, a megszűnő LMP-frakció elveszítené ezt a bizottságot, Keresztes pedig az elnöki posztot. Ráadásul, amíg „sima” országgyűlési képviselőként valamivel több mint 1,7 millió, egyszerű bizottsági tagként pedig 2,1 millió forintot keresne, addig bizottsági elnökként 3 milliót kap havonta. Ungár Péter múlt heti, a Telexnek adott interjújában egyébként arról beszélt, hogy Keresztes remek munkát végez a bizottság elnökeként.