Címlap Politika Fideszes móds...

Fideszes módszerrel vinné be mégis a Városházára elutasított „alpolgármestereit” a pécsi polgármester?

Krieger Krisztina, Budafok-Tétény kormánypárti önkormányzati képviselője havonta 1,1 millió forintos megbízási díjért ad tanácsokat a kerületet vezető Karsay Ferenc fideszes polgármesternek, aki egyébként kisebbségbe szorult – értesült a HVG. Az ellenzék szerint elfogadhatatlan a megbízás, ezért azt tervezik, hogy jogi úton szüntetik meg a szerződést. Pécsett baloldali lapértesülés szerint Péterffy Attilának is ez lehet a B-terve, miután két tervezett alpolgármesterét nem fogadta el a képviselő-testület a múlt héten.

Nem sikerült elég támogatást összegyűjtenie, a képviselők többsége nem szavazta meg Péterffy Attila alpolgármester-jelöltjeit az új városvezetés alakuló ülésén, így egyelőre helyettesek és szoros munkatársak nélkül maradt Pécs első embere – írta meg a Pécs Aktuál.

Péterffy Attila Ruzsa Csabát és Zag Gábort szerette volna maga mellett látni, de hogy miért éppen őket, és ők pedig mit is csináltak volna, az nem derült ki, indoklást ugyanis sem a polgármester, sem a két megnevezett helyettese nem fűzött a jelöléshez – noha akadt friss képviselő, aki efelől érdeklődött.

Előre számítani lehetett arra, hogy se a jobboldal, se a baloldali, civil képviselők egy része nem fogja megszavazni Péterffy embereit. Minden jel szerint erre maga Péterffy Attila is készülhetett, ugyanis már az alakuló ülés előtti héten alákérdezős cikkben került elő a téma az egyik városháza-közeli propagandalapban. Akkor a városháza ügyeiben mindig jól értesült baráti médium azt is írta, hogy

„amennyiben nem sikerül az alpolgármestereket megválasztani, vagy nem mindegyiket, akkor a jelöltekkel megbízási szerződést köthet a polgármester, akár év végéig, akár egy éves időtartamra szólóan, hogy a feladatokat addig is vihessék, ameddig őket, vagy helyettük másokat meg nem választanak.”

Ez a modell kísértetiesen hasonlít arra, amit a XXII. kerület fideszes polgármestere is megjátszott most. Ő ugyanis szintén megbízási szerződést kötött egy fideszes képviselővel, aki ugyan nem alpolgármesterként, de kvázi akként adhat tanácsokat tizenhét témakörben.

Zag Gábor, a DK képviselője szintén bent ül a testületben (ahogy Krieger Krisztina Budapest-Tétényben). Vagyis, ha Zaggal szerződést köt Péterffy, akkor a DK itt Pécsett is jogilag támadja meg majd a kontraktust, mint ahogy a Demokratikus Koalíció támadja a fővárosi kerületben?

Ruzsa Csaba esetleges megbízása annyival egyszerűbb lehet, hogy rá senki nem szavazott, őt senki sem választotta meg, nincs is bent a testületben, vagyis „külsős”. Mivel azonban a múlt keddi szavazáson Ruzsára még baloldalról sem szavazott mindenki – a számok alapján ez jön ki, Zag több voksot kapott -, nagy kérdés, hogyha Péterffy szerződést köt Ruzsa Csabával, azt tétlenül nézik-e a majd a képviselők, vagy hasonlóan támadják meg majd, mint DK-s kollégáik Budapesten.

Holnap újból előkerülhet ez a téma a soron következő önkormányzati közgyűlésen. A Pécs Aktuál követi majd az eseményeket, és tudósítani fogunk arról, ami történik.