Címlap Politika Jelentősen fe...

Jelentősen felpuhult a „kuratóriumi törvény”: Pécsett sem várhatóak távozások egyhamar

Törvényjavaslatot nyújt be a modellváltó egyetemek kuratóriumainak működéséről szóló szabályozás módosítására a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) – írtuk meg korábban. Akkor még úgy tűnt a szöveg alapján, hogy Pécsen is komoly változásokra készülhet a kuratórium: többeknek is el kell hagyniuk a testületet korábbi politikai feladataik miatt, ha hatályossá válik a módosítás.

Az eredeti, társadalmi egyeztetésre bocsátott verzióhoz képest azonban időközben fontos változás történt az immár Semjén Zsolt által hivatalosan is benyújtott, az egyetemi – és EU-s forrásokat használó – alapítványok működését érintő törvénymódosításban.

Míg ugyanis a korábbi verzióban az állt, hogy az gyakorlatilag azonnal életbe lép elfogadása után, ez a mostani verzió már a hatályosságot ahhoz kötné, ha és amikor „Brüsszel” feloldja az ösztöndíjtilalmat Magyarországgal szemben.

A módosítás friss szövege itt olvasható PC-n, mobiltelefonon kattintás után:


Az azonban szinte borítékolható, hogy ez – mármint a hazai diákokkal szembeni EU-s tilalom feloldása – elhúzódik, ugyanis a jelenlegi törvénymódosításban szereplő kitételeknél is szigorúbb elvárásokat fogalmazott meg az EU korábban. Mindemellett a kulturális tárca korábbi közlése szerint is közel egy éve megszűnt az egyeztetés a témában „Brüsszel” és Magyarország között.

Mindez azt jelenti, hogy bár lehetséges, hogy a pécsi egyetemet működtető kuratórium több tagját is érintené a törvény, de egészen addig maradhatnak, ameddig hatályos nem lesz a jogszabály.

Lehetnek meglepetések

A jelentősen felpuhult semjéni törvénymódosítás ellenére azonban lehetnek meglepetések például a pécsi egyetemet működtető alapítvány vezetése körül; annál is inkább, mivel Bódis József eddigi elnök napokkal ezelőtt lemondott. Azaz a helyére záros határidőn belül új elnököt kell választani. Hogy ez házon belülről, vagy kívülről érkezik-e, azzal kapcsolatban forrásaink nem egyformán nyilatkoztak lapunknak – így találgatásokba egyelőre nem bocsátkozunk.

A Parlament elé kerülő javaslatot először a Törvényalkotási Bizottság is megtárgyalja, és már itt bekerülhetnek egyébként újabb, még nem ismert módosítások a szövegbe – bár ez gyakran nem jellemző. Elviekben tehát nem zárható ki, hogy az Országgyűlés elé a törvénymódosítás egy újabb verziója kerül majd hamarosan.


(Borítóképünk illusztráció!)