Címlap Baranya 2022 legelső ...

2022 legelső kihívása: csobbanjunk Orfűn a jéghideg vízben!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Január elsején délelőtt 11 órakor a bátrak újra csobbanhatnak a Pécsi-tó jeges vízében. Az elmúlt években olyan népszerűvé vált az esemény, hogy több százan vettek részt rajta, pedig az egész egy baráti társaság ötletével kezdődött.

– Nagyon sokan jelezték felénk, hogy 2022-ben újra megmártóznának újév napján. Senkit nem szerettünk volna cserben hagyni, ezért örömmel jelenthetem be, hogy:

Mindenkit sok szeretettel várunk egy közös csobbanásra és egy forró teára

– MONDTA KOVÁCSSZÉNÁJA POLGÁRMESTERE, NOVÁK PÉTER.

A víz várhatóan 4 fokos lesz!

A Wim Hof légzéstechnikát alkalmazva sokkal több ideig képesek vagyunk a jeges vízben maradni. Ezt a módszert az 59 éves holland Wim Hof – becenevén Jégember – dolgozta ki. Az extrém sportoló 26 világrekordot tudhat magáénak, köztük a 112 perces ücsörgést egy kád jégkockában.

A módszerét világszerte oktatja, a cél megmutatni az embereknek, hogy az elméjükkel befolyásolni tudják a testükben zajló biokémiai folyamatokat, illetve hogy tűrőképességük a végletekig kitolható.

A módszere négy részből áll:

  1. légzéstechnika
  2. hidegzuhany-fürdő
  3. jóga
  4. tai chi

A speciális légzéstechnika gyakorlata:

Cél a hiperventiláció előidézése, amit erőteljes ki- és belégzéssel tudunk elérni. 30 ismétlés után a lélegzetvisszatartó fázis következik, majd egy mély belégzés következik. Ezt a folyamatot kell ismételnünk. (A művelet közben fellépő végtagi bizsergés és enyhe szédülés kedvező jel!)

Hof tapasztalatai szerint a módszer rendszeres használata segít legyőzni a szorongást, depressziót és a poszttraumás stresszt is.

Természetesen a módszer használata nélkül is biztonságos és egészséges a újévi csobbanás, hiszen a pár perces hideg vízben való megmártózás pozitívan hat a szív- és érrendszerünkre.

A járványhelyzetre való tekintettel a rendezvény nem hivatalos, tehát előzetes nevezésre nincs lehetőség, illetve a hagyománnyá vált sapka és pólóosztás is elmarad idén.