Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bejártuk a Pécs alatti pincerendszer leghosszabb járatát, ahonnan az egykori havasalföldi fejedelem, Vlad Tepes - egyesek szerint az igazi Drakula - pincéje is látható. Az építmény 13 éve került elő, amikor felújították a Széchenyi teret.

A bejárható útvonal másfél kilométer hosszú, 15 méterrel az utcaszint alatt

Kevesen lehetnek olyan szerencsések, hogy betekintsenek a belváros alatti pincerendszer járataiba. A Janus Pannonius Múzeum és a PÉTÁV programján havonta egyszer 16 fő vehet részt. A részvevők a múzeum egyik régészével és a PÉTÁV pincemesterével egy órát bóklászhatnak a rejtélyes pincerendszerben.

A túra a Művészetek Házából indul – itt van az egyik lejárata – a pincerendszernek. A többi felszíni lejárót csak a PÉTÁV szakemberei használhatják, ilyen lejárók vannak a Megyeháza, a Palatinus Hotel, a régészeti múzeum, a Városháza, a Pécsi Nemzeti Színház és több belvárosi lakóház alatt.

Vannak középkori és újkori pincék, amelyek a törökök távozása után épültek, elsősorban élelmiszer és bor tárolására

A Habsburg Birodalom segítette a város újjáépítését, méghozzá támogatással: azok, akik pincével kezdték a házuk építését, adókedvezményt kaptak. Így 1686-tól rengeteg pince épült, amelyekkel ugyan nem az volt a szándék, hogy pincerendszert alkossanak, de ezek végül csak összeértek – egyebek mellett erről is beszélt a túrán Gábor Olivér, régész.

Ahol mégsem értek össze a járatok, ott a PÉTÁV az 1980-as években összekötötte azokat, hiszen rájöttek, hogy ha egy vezeték meghibásodik, akkor nem kell feltúrni az utakat, ha az egy alagútrendszerben van. Ezért fektették ide a vezetékeket, és innen látják el Pécs belvárosának fűtésrendszerét, vagyis 20 épületet és 39 lakást.

A túra kétségkívül legérdekesebb része a Drakula-pince.

A kibontott pince 2009-ben

A történészek szerint létezett egy Drakulához köthető ház a középkori Pécsen. Ezt bizonyítja egy 1489-es ingatlan adásvételéről szóló eredeti oklevél. Ebből kiderül, hogy Drakula házát a néhai Vlad Tepes özvegye adományozta famulusának, Dénesnek, aki latorkodás bűnébe esett, és a király parancsára halálra ítélték. A házat Hunyadi Mátyás a pécsi püspök támogatásával egy lojális hívének adományozta, ő pedig eladta kétszáz aranyforintért.

A török ellen harcoló Drakulát Mátyás király mozdította el a vajdai székből, amikor elfoglalta a román fejedelemség havasalföldi területeit. Mátyás házi őrizetben tartotta Vlad Tepest, de felismerte, hogy hasznot is hozhat személye, így még unokahúgát, Szilágyi Jusztinát is feleségül adta hozzá, valószínűleg ekkor kapta a pécsi palotát.

A Drakula pincébe sajnos csak alulról lehet bekukucskálni, felülről mindössze néhány hónapig volt nyitott, amikor 2009-ben a Széchenyi teret felújították.

A pécsi pincék hőmérséklete állandóan 14-15 fok

Kivéve ott, ahol a Pétáv vezetékei futnak, ott fűtési időszakban akár 10 fokkal is melegebb lehet. Korábban néhány pincében gombát termesztettek, de ma már nincs ilyen tevékenység. Az elöregedő pincék a 60-as évektől kezdve egyre több gondot okoztak, több helyen beszakadt az úttest, ezért a 70-es években rengeteget betömedékeltek.

A következő túra legközelebb március 8-án, szerdán 15-órakor indul, a belépő 2000 forint. A limitált eseményen a múzeum túravezető régészén és a Pétáv alagútmesterén kívül alkalmanként legfeljebb tizenhatan vehetnek részt.