Tavaszi hangulatot varázsol a Pannon Filharmonikusok

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szergej Prokofjev, John Adams és Aaron Copland műveiből adnak online koncertet a pécsi Pannon Filharmonikusok (PFZ) muzsikusai Howard Williams vezényletével ma, március 6-án este.

Az idén 210 éves zenekar a Kodály Központból ad hangversenyt “Kiengesztelődés” címmel. Az esten minden mű valamiképpen a tavaszról, az üdeségről vagy éppen az új lendületről szól.

Prokofjev I. (Klasszikus) szimfóniájában Haydn és Mozart vidám szimfóniáinak állít emléket. Utána John Adams Az elnök táncol című zenekari foxtrottjában újra az ostinatóé, azaz a makacs ismétlődésé a főszerep, az örökmozgó darab csak a középső, lírai szakaszban csillapodik egy kicsit, hogy aztán újra visszatérhessen a játék. A mű érdekessége, hogy a végén a zene elnémul, és csak néhány ütőhangszer jelzi a gramofonlemez sercegését és recsegését, mintha a mű már véget ért volna.

Zárásként egy tavaszi kompozíciót hallhat a közönség: Aaron Copland Tavasz az Appalache-hegységben című művében egy fiatal pár építi fel új házát a vadonban, az ébredő tavasszal együtt pedig az ő életük is kitavaszodik.

A koncerten Howard Williamsv (kiemelt képünkön) dirigálja a zenekart, akit 1989-ben az akkor még Pécsi Szimfonikus Zenekar néven működő társulat vezető karmesterének, és művészeti igazgatójának jelöltek majd választottak meg. Williams volt az első brit karmester, aki magyarországi kinevezést vállalt és ezt a posztot 1993-ig töltötte be, majd 1997. január 1-jétől újra felvette. Többek között Williams munkája nyomán került a Pécsi Szimfonikus Zenekar a magyar zenekarok élvonalába, illetve lett az európai klasszikus zenei színtér elismert tagja.

A koncert március 6-án, este 8 órakor kezdődik. A közvetítésről további információk a Pannon Filharmonikusok weboldalán találhatóak.

Kiemelt képünk forrása: pfz.hu.

Előző sztori

Már Pécsváradon is van oltópont!

Következő sztori

Pécsett a koronavírusos betegek többsége 60 év alatti

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1