Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hatékony hulladékkezelési eljárással csökkenti ökológiai lábnyomát és növeli környezettudatos tevékenységét a Királyegyházi Cementgyár. A módszer lényege, hogy a cementgyártás folyamata során ipari és lakossági hulladékot hasznosítanak újra az úgynevezett együttégetés során. Mayer Zsanett, a LAFARGE Geocycle-vezetője árult el részleteket.

Mi az a Geocycle?

A brandet egy 2014-es környezetvédelmi beruházást követően vezette be a LAFARGE a magyar piacra. A csaknem 1 milliárd forint értékű fejlesztés során valósították meg annak lehetőségét, hogy hulladékból nyert másodlagos tüzelőanyagokkal váltsák ki a fosszilis tüzelőanyagokat.

– A Geocycle brand az 1970-es években jött létre a Holcim-cégcsoport úttörő jelentőségű kezdeményezése nyomán. Az összetétel az angol föld és körforgás szavakból áll, ezzel szeretnénk jelezni törekvésünket a Föld ökoszisztémájában rejlő körforgás átültetésére a modern gazdasági folyamatokba. Azaz újrahasznosítjuk az ipari és lakossági hulladékokat a cementgyártás során. A Geocycle olyan fenntartható hulladékkezelési megoldást biztosító üzleti tevékenység, amelynek célja újragondolni a világ hulladékproblémáját, miközben innovatív megoldást kínál annak kezelésére – fogalmazott a vezető.

A megfelelő hulladékgazdálkodás kialakítása a jövő egyik kihívása, ami egyre inkább okos és fenntartható válaszokat kíván. A Geocycle azért dolgozik, hogy erre a problémára környezetbarát és megbízható hulladékkezelési megoldásokat nyújtson.

Így működik a gyakorlatban

A cementgyártáshoz hagyományosan fosszilis, nem megújuló energiahordozókat használnak fel; azonban az olaj-, a szén- és a földgázkészletek idővel kimerülnek, ráadásul kitermelésük egyre gazdaságtalanabb.

– A körkörös gazdaság fogalma a cementgyártásban az energia, a hulladék újbóli felhasználásának ideális módját jelenti. Szigorúan ellenőrzött körülmények között előválogatott háztartási vagy ipari hulladékok másodlagos tüzelőanyagokként már ismét hasznossá válhatnak. Ilyenek lehetnek az aprított és válogatott ipari és kommunális hulladékok, például amit otthon a vegyes kukában gyűjtünk, azt a helyi hulladékgyűjtő előkezeli, s ezt szállítják el hozzánk, a LAFARGE-hoz. Ilyenek lehetnek még a használt gumiabroncsok, a növényi és mezőgazdasági hulladékok és a szárított szennyvíziszap is. Hozzánk csak olyan hulladékot szállítanak, ami már nem tartalmaz újrahasznosítható anyagokat – hangsúlyozta Mayer Zsanett.

Ezért környezetkímélő

A Geocycle egyedi ipari eljárás, úgynevezett együttégetésen alapuló hulladékkezelési megoldás, amelynek lényege, hogy a cementgyártás során egyidejűleg biztosítja az ásványi anyagok újrahasznosítását és az energianyerést. Ennek köszönhetően a bevitt hulladék 100 százalékát anyagában és energetikailag hasznosítják.

Az együttégetés során a hulladék teljesen mértékben hasznosul a magas hőmérsékletű és hosszabb ideig tartó égetés során, nem hagy hátra visszamaradó anyagokat, amiket hulladéklerakókban kellene elhelyezni. Az égetés során minden beépül a klinkerbe, a cementgyártás gyártásközi termékébe, és csökkenti az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátását, mert a hulladék fosszilis tüzelőanyagokat vált ki.

A Geocycle brand alatt a Holcim-cégcsoport tavaly világszinten csaknem 50 millió tonna lakossági, illetve egyéb iparágak számára hulladékként kezelt anyagáramot hasznosított tevékenysége során, így a világ második legnagyobb újrahasznosító vállalata. A cél az, hogy ezt a mennyiséget 2030-ra megduplázzák. A cég egyre nagyobb szerepet vállal a körforgásos gazdaságban azzal, hogy aktívan dolgozik az építési és bontási hulladékok újrafeldolgozásán is. Ennek egyik példája a Holcim-cégcsoport zöld termékcsaládjában megtalálható Susteno cement, amely már 20%-ban tartalmaz építési és bontási hulladékot.

A Geocycle magyarországi tevékenysége

– Királyegyházán mi elsősorban válogatott és aprított lakossági hulladékot használunk jó fűtőértéke miatt, amit többek között a kökényi hulladékkezelőtől veszünk át, ezzel is hozzájárulva régiónk hulladékkezeléséhez. Alternatív tüzelőanyagaink sorában megtalálható még az egész gumiabroncs, bizonyos mezőgazdasági és növényi hulladékok, valamint papír-újrahasznosítási melléktermékek.

A LAFARGE 2014-es környezetvédelmi beruházásának eredményeként 2018 végéig már 60%-ban ki tudta váltani a fosszilis tüzelőanyagokat az együttégetésre szánt hulladékokkal. Egy európai statisztika szerint ez az alternatív tüzelőanyag arány 46% volt 2017-ben Európában. 

Az elmúlt évek során, a több mint 4,5 milliárd forint értékű környezetvédelmi beruházásoknak köszönhetően a Királyegyházi Cementgyár teljes kapacitáson történő működése során évente akár több mint 100 ezer tonna hulladék újrahasznosítására képes. Ez kb. 4400 kamionnyi szállítmánynak felel meg. Mindehhez a fosszilis tüzelőanyagokat mostanra 80%-ban váltják ki másodlagos tüzelőanyagokkal, amely eredményeként a 2011-es induláshoz képest immáron több mint 25%-kal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását is.