Címlap Rövidhírek Menyhalak köl...

Menyhalak költöztek a mennyei Malomvölgyi-tóba

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Új halfaj érkezett! Hatalmas lesz és a feje békára emlékeztet. Ennek pedig a horgászok örülnek a legjobban, mert isteni a húsa! Akarom írni: mennyei...

A Pécsi Horgász Egyesület május közepén

több mint 4000 db előnevelt menyhalat telepített a Pécs felé közelebb eső Malomvölgyi II-es tóba.

A menyhal őshonos halfaj, amely unikális fajnak számít régiónkban, hiszen más tavakban nem található meg. A menyhal a tőkehalfélék családjába tartozik, de rokonaitól eltérően édesvízben él.

Főként folyóvízi halként ismert, azonban Európa és Amerika északi tavaiban is nagy számban előfordul.

 

Haluci

Hidegkedvelő faj, a Duna alsó szakasza a legdélebbi előfordulása, a torkolatvidéken már nem fordul elő. Ragadozó hal, különös ismertetőjegye az állán elhelyezkedő egyetlen szál szakáll, a békára emlékeztető fej, valamint a márványozott mintázat.

A menyhalak rendkívül nagyra nőnek az állóvizekben,

hosszuk általában 30-60 cm, de elérhetik a méteres hosszt is, a nagyobb példányok súlya 20-30 kg. A Malomvölgyi II-es tó minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely megfelelő életteret biztosít a menyhal számára, tiszta a víz, nagy a vízmélység (legmélyebb pontok 7-8 m, átlagmélység 4-5 m), víz alatti búvóhelyek találhatók, és megfelelő táplálék is elérhető.

Húsa ízletes, szálkamentes, az egyik legfinomabb édesvízi hal.

A horgászoknak azonban még jó pár évet kell várniuk az első menyhalvacsorával! A betelepített menyhalak ugyanis életkoruk előnevelt szakaszában érkeztek, több év, mire elérik a legkisebb kifogható méretet (25 cm).