Címlap Rövidhírek Repülőgépről ...

Repülőgépről gyérítik a szúnyogokat!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A napokban megkezdődött a központi szúnyoggyérítés az országban. Első lépésként a Tisza déli szakaszán és a Maros hullámterében, illetve a Szolnok környéki vizeken kerül sor a szúnyoglárvák gyérítésére.

Az eljárás során repülőgépről permeteznek egy biológiai készítményt a vízfelületre ott, ahol sok lárva fejlődik. Az országos szúnyoggyérítést idén is a katasztrófavédelem irányítja. Tájékoztatásuk szerint a hideg tavasz miatt egyelőre csak kevés helyen indult meg a lárvák fejlődése az országban, Baranya megyében például egyelőre nincs szükség a beavatkozásra.

A szakértők folyamatosan nyomon követik a lárvák megjelenését és fejlődésüket, ez alapján határozzák meg a területet és a kezelés időpontját. Hatékony biológiai gyérítést csak a szúnyogok tenyészőhelyeinek pontos ismeretében lehet végezni.

Éppen ezért indította el tavaly a katasztrófavédelem azt a hároméves programot, amely a tenyészőhelyek feltérképezésére irányul. A szakértők részletesen feltérképezik azokat a területeket, ahol évről évre sok szúnyog fejlődik ki. A részletes térképek birtokában a biológiai gyérítések részarányát, valamint a kezelések hatékonyságát is jelentősen növelni lehet. A korszerű térinformatikai adatbázis elkészítéséhez drónokat is bevetnek.

Kiemelt képünk illusztráció.