Címlap Sport A döntőbe jut...

A döntőbe jutásért harcolnak a pécsi női kosarasok!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A legjobb négy közé már beverekedte magát az NKA Universitas PEAC, amelyet egyetlen párharc választ el a bajnoki döntőtől: az Atomerőmű KSC Szekszárdon keresztül vezet az út a fináléba. Pokoli nehéz meccsek várnak a pécsi kosarasokra, ez borítékolható, miként az is biztos, hogy bár nem ők az esélyesek, de van sanszuk a győzelemre! Szombaton indul a mandula!

Annak idején, a Rátgéber-érában sosem az volt a kérdés, hogy nyer-e érmet a pécsi női kosárcsapat, hanem az, hogy meglesz-e az arany. És azért nagyobb összeget is nyugodt szívvel rá lehetett tenni az igenre.

Persze azóta sok víz lefolyt a Dunán, más szelek fújnak. A PEAC utoljára a 2013/2014-es bajnoki szezonban szerzett érmet, amikor emlékezetes döntőt vívott a PINKK-kel, s végül a második helyen végzett. A vezetőedző Zseljko Djokics volt, aki akkor még Pécsett bizonyította, hogy konyít a szakmához – az utóbbi években pedig Szekszárdon épített fel egy kiváló, immár euroligás csapatot.

Az NKA Universitas PEAC és az Atomerőmű KSC Szekszárd szombaton kezdi az elődöntős párharcot, az alapszakaszban elért előkelőbb helyezésüknek (2.) köszönhetően a Tolna megyeieknél van a pályaelőny, ők kezdenek hazai közönség előtt. Egyrészt emiatt, másrészt a bivalyerős keretük miatt sem lesz egyszerű feladat legyőzni őket kétszer, de ha nem is olyan régen Pécsett sikerült nyerni, miért ne jöhetne ez össze Szekszárdon is?!

– Mindenki, aki eljut az elődöntőbe, szeretne döntőt játszani, természetesen így vagyunk ezzel mi is – fogalmazott a Pécs Aktuálnak Csirke Ferenc, az NKA Universitas PEAC vezetőedzője. – A pályaelőny és az erős keret valóban a Szekszárd mellett szól. A szezon során háromszor találkoztunk velük, kétszer ők nyertek, egyszer mi. Azok a játékosok, akik nem játszhattak a pécsi meccsen, mostanra visszatértek, Gereben és Morgan már játszottak is, ami nyilván megnehezíti a dolgunkat. Bízom benne, hogy nálunk is mindenki harcra kész lesz! Száz százalékra van szükségünk ahhoz, hogy legyen esélyünk a győzelemre!

S hogy mi kell ahhoz, hogy a pécsi lányok szerezzék meg a vezetést a párharc során? Csirke Ferenc szerint nagyon kevés labdát szabad eladniuk, emellett agresszívnek kell lenniük mind védekezésben, mind támadásban. Ha nem veszik fel a harcot a szekszárdiakkal, a leendő házigazdák be fogják őket darálni.

De azt garantálhatjuk, hogy egyetlen pécsi játékos sem akar darálthússá válni. A válogatott centere, Kiss Virág sem, akiről a legutóbbi bajnokin is lerítt, mennyire akarja a győzelmet.

– Azzal, hogy a harmadik helyen végeztünk, és ennek köszönhetően elkerültük a Sopront, sokkal nagyobb esélyünk van a döntőbe kerülésre – mondta Kiss Virág. – Mindenki nagyon bízik benne, hogy képesek leszünk nyerni Szekszárdon, és ha elszántan harcolunk, lesz is rá sanszunk! Nem lesz egyszerű, de be akarjuk bizonyítani, hogy nem véletlenül lettünk harmadikak az alapszakaszban, és nem véletlenül győztük le nemrég a Szekszárdot. A feldobástól kezdve maximálisan kell majd koncentrálnunk, elsősorban a védekezésünknek kell összeállnia, ha az működik, a támadójátékunkkal sem lesz gond. Kemények vagyunk, nem feltett kézzel megyünk szombaton Szekszárdra! Rengeteget dolgoztunk ebben a szezonban, bízom benne, hogy megtérül a befektetett munka.

Az elődöntős párharc két győzelemig tart. Az első mérkőzésre április 2-án, szombaton 18 órától Szekszárdon, a másodikra 6-án, szerdán (19.00) Pécsett, a harmadikra (ha szükség lesz rá) 9-én, szombaton (18.00) ismét a tolnai megyeszékhelyen kerül sor. A másik elődöntőben a Sopron a DVTK-val csatázik, és a bajnoki címvédő 1-0-ra vezet, miután hazai pályán 68-49-re győzött.