Minden csapat, minden játékos számára hatalmas élmény volt a Pécsett megrendezett torna (Fotó: Bőle Tamás)
Címlap Sport A gyerekek sz...
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Máltai Szeretetszolgálat által kezdeményezett Felzárkózó Települések (FeTe) programjában a sport is főszereplő: az országos labdarúgó-bajnokság selejtezősorozata Pécsett, a Stadion utcában fejeződött be. Öt vármegyéből több mint kétszáz gyerek focizhatott kiváló körülmények között – minden kissrácon látszott, mekkora élmény ez számukra!

A nyári hőségben is nagy volt a pezsgés a PTE-PEAC sporttelepén. A stadion melletti műfüves pályát több mint kétszáz gyerek vette birtokba: két korosztályban (U12 és U15) több pályán mentek folyamatosan a jó hangulatú focimeccsek. Nagyon élvezték a srácok, és ennek a kezdeményezésnek éppen ez az egyik legfőbb célja.

– Sosem voltam még ilyen pályán – válaszolta kérdésünkre az egyik kissrác, akin a Máltai Szeretetszolgálat piros színű felsője feszült. – Nagyon tetszik nekem, hogy itt vagyunk, és jó lenne, ha egyszer focista válna belőlem!

Nos, ezzel a focibajnoksággal egy újabb álmot adnak a gyerekeknek, amit valóra lehet váltani: ha kellő tehetséggel és szorgalommal vannak felvértezve, akkor akár futballista is válhat belőlük. A Felzárkozó Települések programjában megrendezett országos labdarúgó-bajnokság selejtezősorozatának utolsó állomása volt a pécsi, amelyen öt vármegye (Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Zala) településeinek csapatai csaptak össze. Baranyát elsősorban az ormánsági régióból képviselték kisebb-nagyobb falvak, Hirics például mindkét korosztályban önálló csapatot indított, Alsószentmárton U15-ben képviselte magát, Patapoklosi, Somogyapáti és Somogyhatvan pedig közös csapattal indult – nagy sikerrel!

– Ezeknek a gyerekeknek hatalmas élmény, hogy egy ilyen tornán, amit egy nagyváros stadionjában rendeznek meg, részt vehetnek! A focit imádják, látszott rajtuk, mennyire élvezik a meccseket, tényleg minden tőlük telhetőt megtettek a győzelemért – mondta a Pécs Aktuálnak Balázs Csongor, aki a Máltai Szeretetszolgálat Egyesület sportszakterületi főkoordinátora Nyugat-Magyarországon, és aki a dél-dunántúli régió két vezetője, Leonhardt Gergely és Csonkáné Utasi Katalin támogatásával szervezte meg a tornát.

A tét egyébként nem volt kicsi, a selejtezőkből el lehet jutni az országos nagydöntőbe, aminek a helyszíne a gyönyörű, impozáns Pancho Aréna!

A pécsi torna dobogósai és továbbjutói

U12-es korosztály: 1. Somogyhatvan/Somogyapáti/Patapoklosi, 2. Zalakomár, 3. Értény.

Legjobb kapus: Röth Bálint (Értény).

Legjobb játékos: Ostrosics Krisztofer (Piskó).

Gólkirály: Horváth László (Zalakomár).

Fair play-díj: Sárkeresztúr.

U15-ös korosztály: 1. Zalakomár, 2. Alsószentmárton, 3. Sárkeresztúr.

Legjobb kapus: Farkas Raul (Zalakomár).

Legjobb játékos: Budai Dávid (Alsószentmárton).

Gólkirály: Rus Viktor (Sárkeresztúr).

Fair play-díj: Értény.