Az NKA Universitas Pécs csapatában ismét Ibrahim Durmo volt az egyik vezér: jól játszott, sok pontot dobott, és védekezésben is odatette magát
Címlap Sport A három pécsi...
Cikkünk frissítése óta eltelt 6 nap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A férfi és a női kosárlabda-élvonalban is elkezdődött a szezon, s Pécs városa ezúttal három csapattal képviselteti magát a legjobbak között. Az NKA Universitas Pécs mindkét gárdája hazai pályán játszott, a fiúk és a lányok is behúzták meccsüket, a PVSK-Veolia idegenben kikapott a Falcótól.

Nagyon fontos mérkőzéssel kezdte a bajnokságot a Csirke Ferenc által irányított NKA Universitas Pécs férficsapata, hiszen az olyan meccseket, mint egy Oroszlány elleni hazai, meg kell nyerni. Mindenki tudta, hogy nem lesz egyszerű, a nyáron szerződtetett amerikai Anthony Durham ugyanis sérülés miatt kidőlt, ám a többiek nagyon felszívták magukat: szemernyi esélyt sem adtak a vendégeknek! Az elején jelentős előnyre tettek szert, amelyből mindig megmaradt valamennyi, így végül 81-73-ra győztek. Az előző szezonban már ittlévők közül jól játszott Nemanja Nikolics, Ibrahim Durmo és Kerpel-Fronius Gáspár is, a nyáron igazolt Vaszilij Bacsovicson pedig látszik, hogy segíteni fog a csapatnak.

Csirke Ferenc: – Gratulálok a csapatomnak, úgy érzem, ez egy nagy diadal volt, amihez kellett a szív is! Kemény edzettünk az utóbbi időszakban, de nagyon káoszos heteken vagyunk túl: sok volt a betegség, és akkor még kéztörés miatt elveszítettük Anthony Durhamet. Ebben a helyzetben a többieknek még többet kellett beletenniük, ami sikerült is. A mérkőzés elejét jól kezdtük, kellően keményen voltunk, de hagytuk, hogy az Oroszlány elkapja a ritmust. Gratulálok az ellenfelünknek is, mert volt tartásuk, visszajöttek tizenhét pontos hátrányból is! Fontos volt, hogy mindig tudtunk újítani, és mindig mástól jöttek a pontok. A szurkolóink támogatását nagyon köszönjük, ez mindig rendkívül fontos számunkra!

NKA Universitas Pécs–MVM-OSE Lions 81-73 (28-16, 12-17, 27-21, 14-19)

Férfi kosárlabda NB I. A csoport, 1. forduló. Pécs, NKA Aréna, 800 néző. Vezette: Benczur Tamás, Söjtöry Tamás, Szilágyi Bálint. NKA Universitas Pécs: Nikolics 23/3, Durmo 18/6, Brbaklics 5/3, Meleg 3, Bacsovics 16. Csere: Scherer 7/3, Kerpel-Fronius 9, Herger, Kollár. Vezetőedző: Csirke Ferenc. MVM-OSE Lions: Burton 24/3, Ruják 2, Kenic 11/3, Carter 14/6, Dickerson 8. Csere: Illés 3/3, Szabadfi, Csuti, Takács 11/6, Werner. Vezetőedző: Váradi Kornél.

Az NKA Universitas Pécs női csapata is jól indította a szezont. Az nem volt kérdés, hogy legyőzi-e a Ceglédet, de a 103-36-os siker jelezte, hogy a Pécsre nyáron visszatért vezetőedző, Zseljko Djokics irányításával sokra lehet majd képes ez az együttes. A látottak alapján nagyon úgy tűnik, hogy a Lauberben ismét rangadó lesz egy Pécs–Sopron!

Zseljko Djokics: – Nagyon örülök, hogy visszajöttünk a Lauberbe, és hogy ennyien kijöttek. Láttam régi, húsz évvel ezelőttről ismerős arcokat is. Már csak miattuk is küldetésemnek érzem, hogy újraépítsük Pécsett azt a női kosárlabdakultúrát, aminek híre volt Európában. Remélem, hogy akik látták a mai mérkőzést, elmesélik az ismerőseiknek, hogy milyen szívvel-lélekkel játszó csapat van itt alakulóban.

NKA Universitas Pécs–VBW CEKK Cegléd 103-36 (26-4, 31-10, 22-15, 24-7)

Női kosárlabda NB I. A csoport, 1. forduló. Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok, 500 néző. Vezette: Horváth Csongor Béla, Kovács Nimród, Jankovics Viktor Zsolt. NKA Universitas Pécs: Rátkai 7/3, Held 18/12, Zsebe-Weninger 11/6, Török 3, Reisingerova 9. Csere: Tóth O. 15/6, Laczkó 3/3, Smailbegovic 13/9, Kiss A. 4, Olawuyi 13, Josepovits 7, Kecsmárik. Vezetőedző: Zseljko Djokics. VBW CEKK Cegléd: Czank 5/3, Szirony 4, Albert 1, Andi 2, Barnai 2. Csere: Kaid 1, Farkas 8/3, Szerelem-Kobolák 11/3, Viszmeg 2, Orsi, Hévízi. Vezetőedző: Földi Attila.

A pécsi női csapat kiszolgálta a közönségét, végig hajtottak a lányok, és sok szép megoldást lehetett látni

Az élvonalba visszatért PVSK-Veolia gyakorlatilag lehetetlen küldetésbe futott bele az első fordulóban, hiszen a címvédő, bivalyerős Falco otthonában kezdte a szezont. Szrecsko Szekulovics együttese a harmadik negyed végéig egész jól bírta a tempót, ám az utolsó felvonásban kinyílt az olló, és végül 94-58-ra kikapott.

Szrecsko Szekulovics: – Gratulálok a Falcónak, és köszönöm a szombathelyiek kedves fogadtatását. Jó élmény volt ismét itt lenni az Arénában. Nyilván a két csapat más célokért küzd, ez a keretek mélységén is látszik. A hazaiaknál Popovic helyett egy Keller Ákos, míg Beni helyett Zozó érkezik a padról. Más szint. Dolgoznunk kell tovább, nekünk nem a Falcót kell elkapni. A hazaiknak sok sikert kívánok a szerdai BL-meccsre.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–PVSK-Veolia 94-58 (27-21, 18-6, 16-19, 33-12)

Férfi kosárlabda NB I. A csoport, 1. forduló. Falco: Váradi 8/6, Pongó 10/6, Clark 3, Popovics 11, Tiby 13/3. Csere: Bognár 7, Perl 23/6, Keller 8, Diggs 11/9, Kovács, Verasztó, Sövegjártó. Vezetőedző: Milos Konakov. PVSK-Veolia: Micsovics 8, Archibald 13, Plézer 2, Dzseletovics 13/9, Payton 15/3. Csere: Frank, Mokánszki 2, Antóni, Merkl 5/3, Németh A., Radó. Vezetőedző: Szrecsko Szekulovics.