Nemcsak kemények, látványosak is az edzések a pécsi kungfusoknál
Címlap Sport A hétköznapi ...

A közelmúltban Fóton rendezte meg a Magyar Tradicionális Kung-Fu és Wushu Szakszövetség az országos bajnokság második fordulóját, amelyen pécsi sportolók is indultak. Az SKAH Pécs Sportegyesületben a kungfu szellemiségének megfelelően nem a versenyzés az elsődleges, hanem a képességek fejlesztése.

A kungfu alapvetően nem versenysport, de aki meg akarja magát mérettetni, megteheti. A Magyar Tradicionális Kung-Fu és Wushu Szakszövetség nemrég rendezte meg Fóton az országos bajnokság második fordulóját, a Shaolin Kung-Fu Association Hungary (SKAH) pécsi sportegyesületét (az országban működő tíz iskola közül ez az egyik) négyen képviselték formagyakorlatban és küzdelemben. A felnőtteknél Farkas Noémi light sanda kategóriában sajnos sérülés miatt feladta a meccsét, Horváth Dorka azonban minden mérkőzését megnyerve első helyen végzett. A serdülő fiúknál Hosszú Benedek formagyakorlatban harmadik, az ifjúsági lányoknál pedig Őss Hanna szintén formagyakorlatban ötödik lett.

– Aki szeretné megmérettetni magát, és vállalja a versenyzéssel járó kemény felkészülést, annak természetesen segítünk abban, hogy indulhasson – fogalmazott a Pécs Aktuálnak az egyesület elnöke, edzője, Bornemissza Péter mester.

A közkedvelt pécsi klubban mintegy harminc felnőtt és harminc gyerek sportol, az edzéseiket a Pécsi Sasok Mozgásközpontban tartják a Búza téren. Az idősebbek hetente háromszor, a fiatalabbak kétszer gyakorolnak. S hogy miként találnak rá manapság a gyerekek a kungfura, amelyhez annak idején, húsz-harminc évvel ezelőtt nagy kedvet csináltak a látványos harcművészeti filmek?

– Elsősorban azok kerülnek hozzánk, akik hozzájuk passzoló közösséget és oktatót keresnek maguknak. A hozzánk járó gyerekek túlnyomó többsége nem kedveli a csapatsportokat, ők inkább olyan típusok, akik azt szeretik, ha minden rajtuk múlik, az övék a felelősség, a siker, a munka és a kudarc is egyben. Ha jól érzik magukat nálunk, ha megtalálják a megfelelő közösséget, akkor kungfuzni fognak, ami nagy koordinációt és koncentrációt igényel. Ennek megfelelően eleinte a gyerekek elsősorban kiegészítő mozgásokat végeznek, sok a játék. Aki idejében elkezd mozogni, teljeskörű átmozgató edzéseket kap, annak mindez az egész életére jótékony hatással lesz!

Bornemissza Péter közel harminc éve, 1996 óta oktató, vagyis hatalmas tapasztalattal van felvértezve, mellette Szabó Sára mester foglalkozik még a sportolók oktatásával.

„Aki eljön hozzánk az edzésekre, küzd a saját céljaiért, azt nagyra értékeljük! Mindenkinek nagyon tiszteljük a belső harcát, az ebbe befektetett munkáját” – tette hozzá Bornemissza Péter.