Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyon odatették magukat a magyar tűzoltók, köztük két pécsi fiatalember, Molnár Máté és Windischmann Dávid a Rotterdamban megrendezett XIX. Police and Fire Games rendvédelmi világjátékokon. A pécsi fiúk lépcsőfutásban ott voltak a legjobbak között! Negyven emelet teljes védőfelszerelésben, légzőkészülékkel…

A rendvédelmi világjátékok gyakorlatilag egy olimpiára hajaz – mind méreteiben, mind külsőségekben. A rotterdami versenyre a világ minden pontjáról érkeztek rendőrök és tűzoltók, hogy összemérjék tudásukat: 62 sportágban közel 10 ezer résztvevő állt rajthoz! Volt impozáns megnyitó ünnepség, amelynek során zászlókkal bevonultak a versenyzők a Feyenoord Rotterdam stadionjába, kialakítottak egy atlétikai falut, ahol különböző programok szórakoztatták a jelenlévőket, az egész esemény pedig egy hétig tartott.

A magyar tűzoltók csapatában két pécsi fiatalember is helyet kapott, a Pécsi HTP beosztott tűzoltója, Windischmann Dávid, valamint a fővárosi XI. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka, Molnár Máté. Mindketten egy embert próbáló feladatban, a lépcsőfutásban álltak rajthoz: előbbi a 18+ kategóriában 2. helyen végzett, utóbbi a 30–35 évesek között 5. lett. (A XIV. Kerületi HTP beosztott tűzoltója, Görcsös Ákos CrossFit versenyszámban 2. helyen zárt.)

– A negyvennégy emeletes De Rotterdam épületének negyven emeletét kellett leküzdenünk teljes védőfelszerelésben, légzőkészülékkel, ami mintegy tizenöt-tizennyolc kilót jelent – mesélte a Pécs Aktuálnak Molnár Máté, aki Pécsett lett tűzoltó, itt parancsnok-helyettesi rangig vitte, Szigetváron pedig tűzoltó parancsnokként is szolgált. – Nagyon kemény volt, amikor felértem, csak annyit tudtam kinyögni, hogy „off”, aztán nagy nehezen levettem a sisakot és a légzőkészüléket.

Máté a lépcsőfutás specialistája, hiszen 2019-ben ő nyerte a magyar bajnokságot. Akkor a fővárosi Semmelweis Egyetem 22 emeletes épületét kellett a lehető leghamarabb legyűrni. Bár vállsérülése miatt másfél évet kihagyott, idén már nyert egy versenyt Tatabányán, Pécsett, a TV-toronyban pedig második helyen végzett.

Amint a képeken látszik, Molnár Máté hetyke bajusszal oldja meg az embert próbáló feladatot. Kérdésünkre nevetve elmondta, szakállas nem lehetne a légzőkészülék miatt, de a bajusz engedélyezett, úgyhogy ez a fajta szőrzet ottmaradhatott az arcán borotválkozás után.

Gratulálunk a magyar, és különösképp a pécsi tűzoltóknak!

Windischmann Dávid korosztályában a dobogó második fokára állhatott
Az „ellenfél”, a De Rotterdam monumentális épülete