Amikor egy-egy mérkőzésen a helyzet úgy kívánta (volt ilyen), Csirke Ferenc perlekedett egy kicsit a bírókkal (Fotó: NKA Universitas Pécs)
Címlap Sport Csirke Ferenc...

Nagyon kellemes meglepetést szerzett a legutóbbi szezonban az NKA Universitas Pécs férfi-kosárlabdacsapata azzal, hogy újoncként bejutott a rájátszásba, és végül a hatodik helyen zárt. Csirke Ferenc vezetőedző lapunknak elárulta, a következő idényt illetően jól állnak a keret kialakításával, és elmondta azt is, milyen céllal vágnak majd neki a bajnokságnak.

Az előző szezonban annak ellenére kifejezetten ütőképes volt az NKA Universitas Pécs kerete, hogy újoncként szerepelt az élvonalban – a magyar és a külföldi játékosok is hozzátették a magukét a sikerekhez. A bajnokságban nem kis meglepetésre a hatodik helyen zártak a pécsi srácok, a Magyar Kupában pedig bejutottak a budapesti négyes döntőbe.

A nyári szünetben természetesen történtek változások a keretben. Nagyon jó jelnek lehet tekinteni, hogy bő egy hónappal a felkészülés kezdete előtt (augusztus 9–10-én lesznek az orvosi vizsgálatok, majd 12-én indul a meló), valamint közel három hónappal a bajnoki rajtot (szeptember vége) megelőzően szinte teljesen összeállt a csapat, megvannak azok a játékosok, akikkel számolni lehet a 2024/2025-ös szezonban. A magyar mag gyakorlatilag egyben maradt (Kovács Péter befejezte a profi pályafutását – mondjuk ez elég nagy érvágás), a légiósok közül hosszabbítottak Ibrahim Durmóval és Nemanja Nikoliccsal, és két új játékos szerződtetését már bejelentették: jött a montenegrói válogatott center, Vaszilij Bacsovics, valamint a „kosárlabdamagyarnak” számító Brbaklics Aleksa.

– Ez kétségkívül optimálisabb helyzet, mint a tavalyi, amikor öt légióst kellett keresnem Pakson – fogalmazott a Pécs Aktuálnak Csirke Ferenc, az NKA Universitas Pécs vezetőedzője. – Itt most hála istennek csak kettőt kell kiválasztanom, közülük egyet már sikerült is, magas posztra megtaláltuk Bacsovicsot. Már csak egyetlen láncszem hiányzik, és kész a csapat: kettes posztra szeretnénk még egy külföldit szerződtetni.

A szakvezető hozzátette, nem csak a keresgélés, a kiválasztás nehézségei, rizikója miatt örül annak, hogy ezúttal kevesebb játékost kell „tesztelgetnie”, hanem azért is, mert mindez azt jelenti, csupán három újoncot kell majd összegyúrnia a többiekkel. Ez pedig nagyban megkönnyítheti a dolgát – a többiekkel jól ismerik egymást, a játékosok és a szakmai stáb tagjai is pontosan tudják, mit várhatnak egymástól.

Jó kérdés persze, hogy a pécsi szurkolók mit várhatnak majd a csapattól a második elsőosztályú szezonban. Egyvalami biztos: most sem lesz könnyebb, mint az előző idényben!

– Nem lesz egyszerűbb, hiszen csak a második évünk következik az A csoportban. Azt sem szabad elfelejteni, hogy bár eltörölték a fiatalszabályt, azért ránk, akadémiai csapatra mégiscsak vonatkozik valamilyen szinten: vállalásaink vannak, amiket teljesítenünk kell, az arra érdemesnek tartott tehetségeket be kell építenünk a felnőttegyüttesbe! Nem mellesleg roppant alacsony lesz az átlagéletkor, fiatal társasággal vágunk neki ennek a szezonnak. A terveket, célokat illetően egyelőre óvatos vagyok, mert nem látjuk még pontosan az ellenfelek keretét, de azt most is el tudom mondani, hogy ha be tudnánk jutni a playoffba, akkor azzal mindenki elégedett lenne. A rájátszás a titkos célkitűzésünk! Ahhoz, hogy ez sikerüljön, egyvalamire feltétlenül szükségünk lesz: mindenki legyen egészséges! – tette hozzá Csirke Ferenc.