Putsay Bence 699 cm-es eredménnyel a tizedik helyen végzett az Európa-bajnokságon – ennél is több van benne!
Címlap Sport Egyéni csúcso...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyon szép eredményeket ért el két fiatal pécsi atléta, Gastiaburu-Frank Abigél és Putsay Bence életük első atlétikai Európa-bajnokságán, a Besztercebányán megrendezett U18-as kontinensviadalon. Az övék a jövő!

A PVSK két sportolója teljesítette az U18-as atlétikai Európa-bajnokságra a nevezési szintet, így Gastiaburu-Frank Abigél női rúdugrásban (edző: Putsay Zoltán), Putsay Bence pedig férfi távolugrásban (edző: Putsayné Völgyi Erzsébet) vehetett részt a kontinensviadalon, amit Szlovákiában, Besztercebányán rendeztek meg 48 ország 1133 sportolójával. Abigél 370 cm-es egyéni csúccsal az európai ranglista 22. helyéről kezdte meg a versenyt, Bence 733 cm-es egyéni legjobbjával a ranglista 7. helyéről vágott neki az Eb-selejtezőknek. Mindketten sikerrel vették az első kört, így bejutottak a 12-es döntőbe, ahol aztán Abigél újabb egyéni rekorddal (összesen háromszor javított az Eb-n!), 390 cm-es eredménnyel a 8. helyen zárt, Bence esetében pedig mindössze 7 centi hiányzott a 8-as nagydöntőhöz, végül 699 cm-es ugrással a 10. helyen végzett.

– Abigéllel négy éve dolgozunk együtt, korábban szertornázott Pécsett, nagyon erős tornaalapokkal érkezett az atlétikába, ami a rúdugrásnak fontos alapja – fogalmazott a Pécs Aktuálnak Putsayné Völgyi Erzsébet (a PVSK mindkét edzője ott volt a válogatottal az Eb-n). – Gyors, ügyes, nagyon jó a koordinációja, gyorsan tanul és javítja a mozgást. Bár mindössze tizenöt éves, az Eb-t megelőzően az U18-as országos bajnokságon és a Pöstyénben megrendezett négy nemzet válogatott viadalán is ezüstérmes lett. Bence másfél éve váltott vissza az atlétikára, miután sokáig kosárlabdázott. Gyerekként nagyon ígéretes atlétának látszott gyors, dinamikus mozgásával, mozdulatgyorsaságával és szöcske ugrásaival, amit a labdajátékban is jól tudott kamatoztatni. A visszatérése után, mindössze egy év képzést követően az idei fedettpályás szezonban már második helyen végzett távolugrásban az országos bajnokságon, valamint harmadik lett hatpróbában, szabadtéren is második helyen zárt távolugrásban, a négy nemzet U18-as válogatott viadalát pedig megnyerte.

A PVSK-nál mindkét tehetséget fokozatosan építik, nem a korai életkorban elért csúcseredmény a cél, hanem az, hogy felnőttként kiváló versenyzők legyenek. Ehhez jó alapokkal, kellő motivációval és remek munkamorállal rendelkeznek. A jövő évi célok között Abigél számára egy EYOF-részvétel szerepel (Macedóniában), Bence pedig a tamperei U20-as Európa-bajnokságon szeretne indulni – aztán jöhet az összes többi korosztályos világverseny.

– Nagyon szeretem az atlétikát, sokat jelent számomra, hogy kiváló társaságban vagyok mind a hétköznapi edzéseken, mind a válogatottban – mesélte lapunknak Putsay Bence. – Örülök, hogy kvalifikálni tudtam magam az Európa-bajnokságra, mert ez volt az elsődleges célom erre a szezonra. A teljesítményemmel nagyrészt meg vagyok elégedve, kicsit csalódott vagyok, hogy most csak ennyi sikerült, de remélem, legközelebb majd ki tudom hozni magamból a százszázalékos formámat. A legnagyobb álmom egy olimpiai részvétel, ám vannak kisebb céljaim is, mint például a jövő évi U20-as Eb, illetve a 2026-ban megrendezésre kerülő U20-as világbajnokság.

– Az atlétika előtt szertornáztam, de már akkor is mindig futni szerettem volna. Így aztán nem volt meglepetés, hogy miután 2021-ben abbahagytam a tornát, elkezdtem atlétizálni. – mondta Gastiaburu-Frank Abigél. – Nagyon elégedett vagyok a besztercebányai szereplésemmel, mert nem csak helyt álltam az első nagy nemzetközi versenyen, hanem az egyéni csúcsomat háromszor is sikerült megjavítanom! A folytatást illetően mindig csak a következő célra koncentrálok, ami jelen esetben a 405 cm megugrása lenne. Jövőre jön az EYOF, amelyen még jobb helyezést szeretnék elérni.

Gratulálunk, és sok sikert a folytatásra!

Gastiaburu-Frank Abigél háromszor is megjavította az egyéni csúcsát a besztercebányai Európa-bajnokságon