A pécsi csapat sportszakmai igazgatója, Éles Péter és az új igazolás, a válogatott Studer Ágnes (Fotó: NKA Universitas Pécs)
Címlap Sport Ez igen: válo...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyon úgy tűnik, hogy új időszámítás kezdődött az NKA Universitas Pécs női-kosárlabdacsapatánál, amely érezhetően jó úton indult el – a szurkolók legnagyobb örömére. Zseljko Djokics visszahozatala telitalálat, miként az is nagy durranás, hogy sikerült szerződtetni a magyar válogatott kiváló irányítóját, Studer Ágnest. A következő években folytatni kell az építkezést!

Sajnos régen volt már a csúcson a pécsi női kosárlabda – de szerencsére az örömteli pillanatok emléke örökre megmarad, legfeljebb egy picit halványul. Az akkori aranykor lezárult, ám jöhet egy újabb, ha minden klappolni fog: nagyon jó húzás volt, hogy az NKA Universitas Pécs visszacsábította Zseljko Djokicsot a kispadra, a vezetőedző ugyanis nem csak hatalmas tapasztalattal (nem mellesleg fanatizmussal, munkamániával) bír, hanem a pécsi szurkolók is szeretik. Ennek a lépésnek köszönhetően ismét nőhet a létszám a lelátón – ez pedig az egyik legfontosabb dolog.

A pécsi klubnál most újabb jó hírt jelentettek be, eszerint szerződtették a magyar válogatott irányítóját, Studer Ágnest, aki hosszú éveken át a Szekszárdot erősítette – Zseljko Djokics irányítása mellett. A 25 éves, kiváló játékos a legutóbbi szezont külföldön töltötte, előbb a török Mersin, majd a francia Flammes Carolo kosarasa volt, a 2024/2025-ös idényben pedig már az NKA Universitas Pécsben szerepel.

Nagyon jó hír, hogy egy válogatott szintű sportoló lát perspektívát a pécsi csapatban! Ne feledjük, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia az utóbbi években több olyan játékost is kinevelt női vonalon, akik szenzációs pályafutást futnak: Juhász Dorka a WNBA-ben és az Euroligában szerepel, Kiss Virág legutóbb bajnoki és Török Kupa-ezüstérmes lett a Mersinnel, Wentzel Nóra pedig lengyel bajnoki ezüstérmes a Gorzów csapatával. Bár most egyik válogatott sportoló sem tért vissza, van realitása egy olyan víziónak, miszerint nemsokára együtt küzdenek majd a pécsi sikerekért – nem akármilyen csapat lenne! Persze ahhoz, hogy ez megvalósuljon, nem ártana, ha a város vezetése kicsit jobban szeretné az élsportot, a profi klubokat, és nem a taós–nem taós megítélés mögé bújna a támogatások odaítélésénél.

A pécsi klubnál nem csak Studer érkezését jelentették be, hanem két légiós szerződtetését is – ezzel pedig kész van a keret. Mindketten olasz topcsapattól érkeznek: a hátvéd poszton bevethető amerikai Alexa Held bajnokságot nyert a Reyer Venezia együttesével, amelyhez márciusban csatlakozott. A cseh válogatott Julia Reisingerovával centerposzton erősített az NKA Universitas Pécs, a 26 éves játékos az euroligás Schio csapatától érkezett.

– Nagyon örülök, hogy újra lehetőségem nyílt dolgozni Studer Ágival, akit én is köszöntök Pécsett – fogalmazott Zseljko Djokics vezetőedző a válogatott irányító érkezése kapcsán. – Mindkét légiósunk még olyan korban van, hogy tud fejlődni a saját karrierjében. Én régóta dolgozom már női kosárlabdában, de még nem volt olyan csapatom, ahol csupán 26 éves a legidősebb játékosom. Nagy perspektívát látok magunkban, csak azt kívánom a játékosainknak, hogy egészségesek legyenek a munka során. Számomra a legnagyobb kihívás visszahozni a régi pécsi kosárlabda szurkolókat a lelátókra, akik már akkor, 2004-ben is ott voltak a csapat mellett, amikor én Pécsre kerültem, és természetesen új arcokat is szeretnék látni. Motiváló számomra, hogy ennyi új játékosom lesz, hiszen a keretünkből csak Studer Ágival dolgoztam eddig, a többiekkel még nem, így én is alig várom már a közös munkánk kezdését!

Szurkolni fogunk!