Egy eredményes páros: Spolár Bence (jobbra) az edzőjével, Nagy János Rajmunddal a ceglédi országos bajnokságon
Címlap Sport Nagy célokat ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A sport mindig is közel állt a szívéhez, igazi versenyzőtípusnak vallja magát Spolár Bence, aki korábban a futball-, majd a kézilabdapályán domborított, az utóbbi években azonban erőemelőként ér el egyre szebb sikereket. Nagy tervei vannak, magyar csúcsokra tör, szeretne bekerülni a válogatottba is – amilyen elhivatott, számára semmi sem lehetetlen.

Annak idején a kézilabdapályán ismerhettük meg a nevét, Gyulay László tanítványa volt, és beállós poszton szerepelt. Az akkori 90 kilójával ott nem volt a legnagyobb, most viszont nem nagyon lehetne már megállítani, maradjunk annyiban…

– Amikor kicsi voltam, úsztam, ez volt édesapám kifejezett kérése – mesélte a most 30 éves Spolár Bence. – Emellett a PVSK-nál futballoztam is, kapus voltam. Döntenem kellett, melyiket választom, én akkor a focira szavaztam, majd nem sokkal később átmentem kézilabdázni. Az NB I-es csapat junior gárdájában játszottam, nagyon szívesen csináltam, de tizenhét éves korom körül jöttek a vállsérülések, műtöttek is, úgyhogy kénytelen voltam abbahagyni.

Úgy tűnik, a vérével viszont nem bír – de jól is van ez így. Felvették az egyetemre, a PTE-n geológiára járt, amikor ott elkezdett kondizni. Egy ideig nem vette túl komolyan, de aztán amikor érezte, hogy elég erős, és többet is kihozhatna magából, előjött a versenyszellem.

– Hallgattam egy podcastet Nagy János Rajmund erőemelővel, és ez mindent megváltoztatott. Utána megkerestem, hogy legyen az edzőm, dolgozzunk együtt, mert szeretnék komolyabban belevágni a sportágba.

Az edző rábólintott, 2021 óta együtt dolgoznak, és jönnek a sikerek, az eredmények is. Az első versenye a másodosztályú országos bajnokság volt 2022-ben Budapesten, ha már ott volt, rögtön meg is nyerte +120 kg-os súlycsoportban. A guggolásból, fekvenyomásból és felhúzásból álló gyakorlatsor végén 642,5 kiló volt a totál – ennyi elég volt az első helyhez. Tavaly már az első osztályban versenyzett, Cegléden 712,5 kilóval a harmadik helyen végzett. Idén feljebb is lépett volna a dobogón, 800-as totál volt a célja, ám guggolás közben jött egy sérülés, ami nem tette lehetővé a jó eredmény elérését.

Ez azonban nem tántorította el attól, hogy tovább csinálja – talán még annál is keményebben, mint eddig. Céljai ugyanis vannak, ahhoz pedig, hogy ezeket elérje, nagyon oda kell tennie magát.

– Nagyon megfogott ez a sport, szeretem csinálni, és szeretek versenyezni is, engem abszolút nem zavar, ha sokan néznek. A célom az, hogy szeretnék magyar bajnok lenni az első osztályban is, addig csinálom, amíg nem sikerül! Emellett szeretnék magyar csúcsot tartani, mindegy, melyik számban. Sőt, ha lehet, kettőt-hármat is jó lenne elérni. És nagyon kipróbálnám magam a nemzetközi porondon is, Európa- vagy világbajnokságon, persze ahhoz, hogy odáig eljussak, be kell kerülnöm a magyar válogatottba.

Ahogy fentebb írtuk, Bencét már biztosan nem nagyon lehetne megállítani beállós poszton – immár 130 kilós, egy fél kézilabdacsapatot elbírna a hátán. Az eredményei is ennek megfelelőek: fekvenyomásban versenyen eddig 192,5 kiló volt a legtöbb, de edzésen kiment már 205 is, guggolásban pedig 280 volt az eddigi csúcs. Évente 70-80 kilóval erősödik, ha így folytatja, akkor a jövő évi első osztályú ob-n már csúcsokat dönthet.

Miután legutóbb egy boltban találkoztunk, nem kerülhettem ki a kérdést: mennyit eszik ahhoz, hogy ilyen súlyokat (és ekkora testet) meg tudjon mozgatni, illetve mennyire érzi ezt meg a pénztárcája.

– Nyilván érzékenyen érinti a pénztárcát, mert tényleg oda kell figyelni a megfelelő étkezésre. Hetente négyet-ötöt edzek, naponta négyezerötszáz kalóriát viszek be. Sok húst fogyasztok, napi szinten hat-hétszáz gramm csirkemellet, aztán rízst, de jöhet a marhahús, a tonhal, a lazac is.

Egy nagykereskedelmi cég területi képviselőjeként dolgozó Bence (akit már többen megkerestek azzal a kéréssel, hogy online segítse őket szakmai tanácsaival az erőemelésben, ergo legyen az edzőjük) egyébként egy olyan teremben edz az Esztergár úton, amit összesen négy erőemelő használ – köztük a felesége, Dorka is. Saját egyesületük még nincs, jelenleg a találó névvel illetett Vasdisznó SE tagjai.

Sok sikert a folytatáshoz, Bence, várjuk az országos csúcsokat, és eközben azt sem bánnánk, ha egy húsipari cég meglátná benned a lehetőséget, és a reklámarcává választana – mondjuk néhány mázsa hústermékért cserébe!