Egy fotózás erejéig egy Dombóvár melletti erdőben is kipróbálták magukat a pécsi légtornászok – a fákról lógtak szalagokon, karikákon (Fotó: Orbán Péter)
Címlap Sport Olykor a fákr...

Ragyogóan erősíti főleg a felsőtestet, hajlékonnyá tesz, mindezt úgy, hogy élvezettel csinálod. Az aerial dance/gymnastics, magyarul a légtorna egyre kedveltebb a pécsi hölgyek körében, de bizony akad, amikor a férfiak is kipróbálják magukat a sportágban. Olykor extra szuper környezetben: „lógtak” már a Misina TetőPont kilátójáról (nem a bátortalanok mutatványa), valamint fákról, továbbá a Magnus Aircraft Zrt. repülői között is.

Amikor azt hallja az ember, hogy elmentünk „silkezni vagy karikázni, esetleg hammockozni”, bizony felvonja a szemöldökét. A többség valószínűleg nem tudja, miről is van szó, ám ha utánanéz a neten, és rátalál a légtornára, már van némi képe arról, mit is takar mindez.

– A légtornának elég sok ága van, több szeren is lehet végezni: silk, karika, hammock, loops háló, trapéz, vagy lengőrúd. Sőt, még aerial jóga is létezik, szóval elég széles a paletta – fogalmazott a Pécs Aktuálnak a pécsi Levitate Aerial Studio tulajdonosa és vezető oktatója, Braida Fanny. – A legkedveltebb ezek közül a silk, ami a közepénél felrögzített szalagot jelent, a karika, valamint a jóga a hammockban.

S hogy miként jutott eszébe Fannynak, hogy ezzel foglalkozzon? Ahogy az lenni szokott, egy hétköznapi történettel kezdődött az egész: „Talán ötéves lehettem, amikor a szüleimmel cirkuszban voltam, és láttam, ahogy piros silken függnek az akrobaták. Mondtam nekik, hogy én is szeretnék ilyet, persze akkor nem lett belőle semmi. Aztán tizenvalahány évvel később a rúdsport edzések kapcsán ismerkedtem meg a légtornával, majd Pestre jártam képezni magam, és azóta is tart a szerelem”.

Mint kiderült, nem csak Fanny szeretett bele ebbe az akrobatikus sportágba (de nevezhetjük művészetnek is, vagy éppenséggel életérzésnek), hanem még sokan mások – jelenleg több, mint száz fős a stúdió csapata. Aki egyszer kipróbálja, minden bizonnyal meg is marad mellette, mert bár nem könnyű, de nagyon lehet élvezni, és rendkívül változatos is!

– Minden alkalommal új kihívásokkal találkozunk! Sosem tudunk úgy felébredni, hogy már mindent tudunk: az Instagramon, TikTokon napi rendszerességgel jelennek meg új trükkök, és ahogy említettem, a mai napig én is sokat járok Budapestre, hogy friss, új gyakorlatokkal találkozzam, fejlesszem magam. Csak így tudjuk a legjobbat adni a vendégeknek. Szerintem erre nem lehet ráunni, sok az újdonság, ezért is szeretik nagyon sokan. Nem mellesleg nagyon jól erősít, főleg a felsőtestet, és rendkívül fejleszti a hajlékonyságot. Mindezt úgy, hogy szinte észre sem veszed, mert annyira élvezettel csinálod.

A Pécs belvárosában lévő stúdióban is kiváló a hangulat, de gyakran olyan helyszínekkel, ötletekkel dobják fel a mindennapi edzéseket, amelyek örök élményt jelenthetnek. Bizony megesett, hogy a zöldellő fák lombkoronájából lógtak hölgyek azokon a bizonyos szalagokon, karikákon…

– Ez egy fotózáson történt, és nem a Mecsekben, hanem Dombóvár mellett. De nem kell ilyen messzire menni, hogy különleges helyszínt találjunk. Miután elkészült a Misina TetőPont, kollégám, Berkes-Törjéki Helga jelezte, hogy látta, TRX-kötelek lógnak a mozgástéren. Miért ne csináljuk ezt mi is, kérdezte, nekem pedig ezt nem kellett kétszer mondani! Azóta kétszer is voltunk, a lányoknak pedig nagyon tetszett a környezet: a fák, a madárcsicsergés, a friss levegő. Biztos, hogy jövőre is menni fogunk!

Addig tehát marad a stúdió, ahol hatéves kortól várják már a gyerekeket is. Felső korhatár nincs, hiszen mindenkinél kiderül, hogy bírja-e a strapát, vagy sem. S bár nehezen tudjuk elképzelni, hogy férfiak is lógnak a légtorna eszközökön, bizony ez is megesik!

– Természetesen főleg hölgyek légtornáznak, de néha férfiak is kipróbálják magukat. Jól teszik, mert az erejüknek köszönhetően sok dolgot gyorsabban megtanulnak, kifejezetten ügyesek!

Na, kedves férfitársak, aki kedvet kapott, jelentse be otthon, hogy elment lógni, légtornázni!

Egy igazán különleges helyszínen, a Magnus Aircraft Zrt. csarnokában is hódolni lehetett a sportágnak (Fotó: Andrási Máté)