Rengetegen tették próbára magukat az idei Balaton-átúszáson is, hatalmas sikert aratott a sportesemény (Fotó: balaton-atuszas.hu)
Címlap Sport Ötvenegy orsz...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ezúttal is akadtak érdekességek – nevezhetjük őrültségnek is – a hagyományos Balaton-átúszáson, ugyanis volt olyan induló, aki matyó népviseletben teljesítette a távot. Rengetegen próbálták ki magukat, ötvenegy országból több mint tizenegyezren álltak rajthoz, és ahogy megszokhattuk, ott voltak a versenyen a pécsi, baranyai sportemberek is.

A szervezők tájékoztatása szerint a szombati rossz időnek nyoma sem volt vasárnap kora reggel, és Révfülöpön, a rajt helyszínén kiváló körülmények között indult az átúszás. Később azonban a vártnál jobban megélénkült a délnyugati szél, felerősödött a hullámzás, emiatt biztonsági okokból egy időre a rajtot is leállították, de a kényszerszünet után folytatódhatott a 42. Lidl Balaton-átúszás.

A viadalon a Révfülöp és a balatonboglári Platán strand közötti 5,2 kilométeres távra elsőként, reggel hétkor, profi sportolók, a junior nyíltvízi úszó-válogatott egy csoportja startolt el, közülük leghamarabb Barabás Imre és Hartmann Máté érte el a déli partot másodpercre azonos, 1:01:54 órás eredménnyel, a nőknél Juhász Janka kétszeres magyar bajnok úszó 1:04:15 órás idővel győzött. A mezőny nagy részét ugyanakkor nem a profik, hanem a szabadidő-sportolók alkották. Magyarország 1100 településéről, illetve összesen 51 országból érkeztek úszni vágyók Révfülöpre. Érdekesség, hogy átúszta a tavat a 70 éves Gurbán Béla, aki az első, 1979-es esemény óta egyetlen Balaton-átúszást sem hagyott ki. A Mezőkövesdről származó Bajzáth László matyó népviseletben teljesítette a távot, ami – saját bevallása szerint – még mindig kisebb őrültség, mint amit néhány éve csinált, akkor ugyanis 45 kilogrammos tűzoltó felszereléssel úszott.

A Balaton-átúszásra az egész országból érkeztek sportemberek, köztük jócskán akadtak pécsiek, baranyaiak is. Ott volt a parton, aztán a vízben a Nemzeti Kosárlabda Akadémia egyik edzője, Moosz Milán is, aki nem először teljesítette a távot – és nem is utoljára.

– Az idei évben úsztam át hatodik alkalommal a Balatont, szinte mindig két óra ötven és ötvenöt perc közötti idővel sikerül teljesítenem a távot – mesélte a Pécs Aktuálnak Moosz Milán a verseny után. – Ez az eredmény az átlag az átúszók között, ezzel körülbelül a középmezőnyben lehet végezni, ha valaki versenyként tekint a megmérettetésre. Tudom, hogy egy úszónak, egy vízilabdázónak ez egy lazább hétvégi edzésnek számít, a nem úszó sportolóknak, edzőtársaimnak azonban bátran ajánlom, hogy próbálják ki, és teljesítsék, mert ez egy igen jó önismereti teszt. Minden alkalommal le kell küzdeni önmagunkat, és ha megtesszük, azzal példát mutatunk az ifjabbaknak. Az idei átúszás volt számomra az eddigi legnehezebb, pedig most készültem a legtöbbet, és jó formában érzem magam. A táv közepe felé hatalmas szél támadt, ami félelmetes hullámokat generált, ami megtette a hatását: úgy tudom, hogy ennyien, mintegy ezerötszázan még sosem szálltak ki menet közben. Elárulom, sosem szeretek mással együtt úszni, inkább a saját tempómban haladok, és a saját gondolataimra figyelek. Korábban azt a célt tűztem ki magam elé, hogy életem során tízszer teljesítem az átúszást, és minden alkalommal javítok az időmön.

Az idei Balaton-átúszás résztvevői között többségben voltak a férfiak, viszont a féltávú úszásnak több nő vágott neki. A legidősebb induló egy 84 éves férfi volt, miközben csaknem minden tizedik úszó 18 évesnél fiatalabb, köztük sok általános iskolás gyerek. A sportesemény népszerűségét jelzi, hogy 1979 óta összesen már több mint 235 ezren úszták át a Balatont.

A pécsi kosáredző, Moosz Milán már hatodik alkalommal teljesítette a távot – legalább négy még visszavan!