Címlap Politika Polgármesteri...

Polgármesteri döntés: Märcz Róbert nevét (egyelőre) nem fogja viselni a pécsi jégpálya

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A korábbi kiváló sportszakember, testnevelő tanár, a rövidpályás gyorskorcsolya pécsi atyjának tekinthető Märcz Róbert halálának idén van a 10. évfordulója. Ennek apropóján indítványozták, hogy érdemei elismeréseként nevezzék el róla a pécsi jégpályát – Péterffy Attila polgármester kerek perec nemet mondott a kérésre.

A 2013-ban elhunyt testnevelő tanár, sporttörténész, Märcz Róbert a pécsi sportélet ismert és közkedvelt személyisége volt. Halálának 10. évfordulóján Hári József fideszes (ennek jelen esetben abszolút nem kellene lényegesnek lennie) önkormányzati képviselő indítványt nyújtott be a város vezetéséhez, amelyben azt kérte, hogy érdemei elismeréseként a jégpályát nevezzék el Märcz Róbertől.

Péterffy Attila polgármestertől az alábbi válasz érkezett.

„Pécs város vezetése nevében örömmel vettem indítványát Märcz Róbert munkásságának elismerésére. Egyetértünk abban, hogy Märcz Róbert, aki pályafutását szeretett városunkban kezdte, milyen sokat tett több sportágért személyesen, majd edzőként és sportpedagógusként. (…) Märcz Róbert érdemeit el fogja ismerni az önkormányzat, munkásságának családjával is egyeztetett módon fogunk emléket állítani. Mindazonáltal Märcz Róbert érdemeinek legmesszebbmenőkig való elismerése mellett indítványára válaszul azt kell közölnöm Önnel, hogy Pécs város vezetése fenntartja magának azt a jogot, hogy intézményeinek nevet válasszon. Ennek értelmében indítványára a válaszom az, hogy a Pécs Városi Műjégpálya egyelőre nem fogja Märcz Róbert nevét viselni.”

Számomra abszolút érthetetlen! Sem egy olyan félmondat, hogy még megfontoljuk, esetleg nekünk is vannak ötleteink, mert másokat is érdemesnek tartunk erre. Ez a válasz ebben a formában sajnos egy dolgot sejtet: egész egyszerűen rossz oldalról jött az indítvány.

Märcz Róbert családja természetesen nagyon örült az indítványnak. A fia, ifjabb Märcz Róbert lapunknak így fogalmazott: „Tényleg ő kezdte a short tracket itt, Pécsett, és kedvenc tanítványa az a Telegdi Attila volt, aki a rövidpályás gyorskorcsolyában elért első magyar olimpiai aranyérem idején szövetségi kapitányként volt. Óriási megtiszteltetés lenne ez számunkra!”

Érdemes tudni, hogy Märcz Róbert valóban elkötelezetten, lelkesen, odaadóan szolgálta a sportot. A jégpályához a rövidpályás gyorskorcsolya révén kötődött: a sportág egyik atyjának, úttörőjének tekinthetjük. Amikor például még egyetlen magyar bajnokságot sem rendeztek az országban, ő 1987-ben megszervezte a Baranya Kupát, amelyen már szép számmal indultak vidéki versenyzők – ez a verseny már majdnem ob volt.

Érdemes egy-két hozzászólást kiemelni a Hári József Facebook-oldalán közzétett válaszlevél alól. A kiváló pécsi rövidpályás gyorskori edző, Telegdi Csaba, aki az olimpia és Európa-bajnok Burján Csaba felfedezője és edzője volt, így reagált: „A legjobb edzőim egyike volt!!! A rövidpályás gyorskorcsolya pécsi megalapítása is nagyban hozzá köthető!”

Srp Gyula, a korábbi kiváló gyalogló pedig a következőket írta: „Pécs-Vasason minden év októberében megrendezzük a Märcz Róbert Nemzetközi Gyalogló Emlékversenyt – 2021-ben a nyolcadikat! Volt olyan esztendő, amikor 6 (!) olimpikon résztvevője is volt a versenyünknek! Horvát, szerb, osztrák, francia, ukrán versenyzők indultak már nálunk a magyar élvonal mellett!”

Märcz Róbert a Pécs TV sportműsorában