Bár ez nem egy sétagalopp, Pákolicz Gréta imádja, amikor felül a kerékpárjára – szeret edzeni, versenyezni
Címlap Sport Szurkoljunk a...

A hétvégén sok bringással találkozhatunk majd a Mecseken, mert most rendezi meg a Magyar Kerékpáros Szövetség a hegyi országos bajnokságot. A mezőnyben ott lesz egy nagyon tehetséges pécsi lány, Pákolicz Gréta is, aki csodálatos szezont fut idén, három bajnoki cím már a zsebében van, és most lesz esélye a negyedikre is. Szurkolunk neki!

Kőkemény verseny előtt állnak a bringások, hiszen a Mecsek sosem viccel – az is igaz, hogy szebb környezetet sem nagyon lehet találni. A hegyi országos bajnokságon a mezőny Magyarhertelendről felteker a Tv-toronyhoz, az utánpótlás számára pedig „csak” a Lapisig tart a „menet”, ami „csupán” 17 kilométer.

Az indulók között ott lesz Pákolicz Gréta, a pécsi Lotus Team SE tehetsége is. A 16 éves sportolónak szenzációs szezonja van az U17-es korosztályban, hiszen az időfutam szakágban országos bajnoknak vallhatja magát, megnyerte az országúti mezőnyversenyt és a gravelt is, továbbá a magyar válogatott tagjaként részt vehetett Szlovéniában egy nagyon rangos nemzetközi versenyen, ahol top 10-es eredménnyel zárt.

– Gréti nagyon alázatos versenyző, emellett gyakorlatilag szerelmes a kerékpárjába, imádja ezt a sportágat – mondta a Pécs Aktuálnak az edző, Krutek László. – Szinte extázisba kerül, ha felülhet a bringára, edzhet, versenyezhet. Emellett természetesen nagyon sokat számít, hogy rendkívül segítőkész a családja!

A téli alapozó időszak nagyon jól sikerült, teszi hozzá a tréner, a sok mountain bike-edzés, a futások, a konditermi tréningek, az úszás és a görgőzés megtette a hatását. Gréta márciustól már versenyekre járt, májustól pedig egyre jobb formába lendült, szinte mindenhol nyert, ahol elindult! A három országos bajnoki címe mellett már az is biztos, hogy első lesz a Magyar Liga Kupában, amely ugyan még nem fejeződött be, de már nem tudja elveszíteni.

– Nagyon jó versenyző! Úgy érzem, hogy két év múlva, amikor másodéves lesz a junioroknál, akkor ott lehet az Európa-bajnokságon. Nagyon szeretnénk kijutni az Eb-re – árulta el Krutek László.

Az a bizonyos Európa-bajnokság még arrébb van, a hegyi országos bajnokságon azonban néhány óra múlva rajtol Gréta. Miután az emelkedő fekszik neki, jó hegyimenő, minden bizonnyal ott lesz a legjobbak között!

– Természetesen most is nyerni szeretnék, de tudom, hogy nagyon kemények az ellenfelek – mondta lapunknak Gréti, aki a Babits gimnázium kilencedik osztályos tanulója. – Mindenesetre nagyon bízom benne, hogy meglesz a negyedik trikó is!

S hogy mit szeretne elérni a későbbiekben? Nagy céljai vannak, de ez így is van rendjén.

– Szeretnék profi kerékpáros lenni, és kijutni egy World Tour csapathoz. Mindent megteszek azért, hogy később el tudja indulni a legnagyobb nemzetközi versenyeken, a Tour de France-on, a Girón, a Vueltán! Nagyon szeretem ezt a sportot, bármit megteszek érte: amint felülök a kerékpárra, olyan, mintha repülne az idő. Én az edzéseket is élvezem, de még izgalmasabb, ha versenyezni kell – mesélte Gréti, aki elárulta, hogy a kedvenc versenyzője a szlovén Tadej Pogacar, de természetesen nagyon szereti a magyarokat, Valter Attilát, Vas Blankát és Fetter Eriket is.

Nincs más hátra: sok sikert ma délutánra, szerezd meg a negyedik trikót is!

A győztes áll középen, aki nem más, mint a pécsi tehetség, Pákolicz Gréta – szinte mindent megnyert ebben a szezonban, amit csak lehetett