Címlap Szórakozás A pécsiek dön...

A pécsiek döntő többsége minél hamarabb szeretne akvaparkot

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lezárult a kérdőíves egyeztetés, amelyben a pécsi városvezetés arra kérte a lakosságot, hogy ossza meg véleményét a pécsi akvaparkkal kapcsolatos beruházás következő lépéseivel, ütemezésével és a további fejlesztési irányokkal kapcsolatban. Az online kérdőívet 2316-an töltötték ki. A válaszok egyértelműen tükrözik, hogy a lakosság szeretné, ha Pécsett amilyen hamar csak lehet, megvalósulhasson a beruházás és a hozzá kapcsolódó sportuszoda, multifunkcionális sportcsarnok és szálloda fejlesztése.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint az erre a célra létrehozott weboldalon több mint két hét alatt 2316-an töltötték ki az online kérőívet, amelyben négy rövid kérdésre vártak választ.

Az első kérdésnél a beruházás ütemezéséhez kapcsolódóan mondhatta el véleményét a lakosság. Az eredmények alapján a szavazók elsöprő többsége azt szeretné, ha az akvapark épülne fel a leghamarabb, a további sorrend pedig a sportuszoda, sportcsarnok majd a szálloda.

A második kérdésnél a beruházás egyes megvalósítási szempontjait rangsorolhatták a válaszadók. A pécsiek ezek közül magasan a fenntarthatóságot tartják a legfontosabb szempontnak. Ezután sorrendben a változatos és dús növényzet telepítését, a kreatív tereprendezést és az ötletes tájépítészeti megoldásokat, majd utolsóként a helytakarékosságot jelölték meg a kérdőív kitöltői.

A felsoroltakon kívül a válaszadók további fejlesztési szempontokat is megjelölhettek. A szabad válaszadás lehetőségét csupán néhányan használták ki és a válaszok között leginkább az útfelújítást, parkolóbővítést, kerékpáros- és tömegközlekedéssel történő megközelítés biztosítását, melegvizes wellnesst, csúszdapark kialakítását, családbarát megoldásokat, akadálymentesség biztosítását és a zöld fejlesztési megoldásokat emelték ki.

A harmadik kérdésnél a városvezetés arra volt kíváncsi, hogy a válaszadók mely sport- és szabadidős fejlesztések megvalósítását tartják fontosnak Pécsett. A válaszadók nagyon szeretnék, ha az akvapark fejlesztése megvalósulna a megyeszékhelyen. A szavazók szerint Pécsnek nagy szüksége van tanuszodára és fedett jégcsarnokra is, ezeket hasznosabb beruházásnak tartják, mint egy városi labdarúgó-stadion vagy egy triatlonközpont megépítését.

Mivel a szavazáson nemcsak a pécsiek, hanem bárki részt vehetett, ezért az utolsó kérdés demográfiai jellegű volt, és a kitöltők lakhelyére vonatkozott. A legtöbb válaszadó pécsi volt, míg a városban és a közvetlen környezetében élő szavazók együtt a válaszok több mint 97%-át adták. Így a lakossági felmérés elsősorban a pécsi és a Pécs környéki lakosok véleményét tükrözi.

Összességében elmondható, hogy a több mint 2300, döntő többségükben pécsi, vagy Pécs környéki válaszadó azt szeretné, ha a tervezett beruházások közül elsőként az akvapark valósulna meg, és a tervezés legfontosabb szempontjaként a fenntarthatóságot jelölték meg.

A régóta várt beruházás megvalósításához a 2022-ben lebonyolított tervpályázat nagyon fontos lépés volt. Az ezen díjazott három építésziroda vehet ugyanis részt a hirdetmény nélküli, feltételes közbeszerzési eljáráson. Ennek nyertesével kötik meg a feltételes szerződést az akvapark engedélyes és kiviteli terveinek elkészítésére.