Címlap Sport Baranya a bri...

Baranya a bringások paradicsoma lett!

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több milliárdos, igen átgondolt és célzott turisztikai fejlesztés történt Baranyában az elmúlt években.

Többmilliárdos, igen átgondolt és célzott turisztikai fejlesztés történt Baranyában az elmúlt években, ezek között pedig látható kapocs is van: mégpedig a kerékpárutak. Mint a keringési rendszer az emberi testben, úgy kötik össze, hálózzák be egymást a bringautak vármegyeszerte.

„A baranyai kerékpárút-fejlesztéseknél elsőrendű cél, hogy a megépült szakaszok hálózatba illeszkedjenek. Ez a beruházás is része a vármegyei kerékpárút-fejlesztési programnak, amelynek keretében húsz helyszínen több mint 4 milliárd forintból épültek, vagy újultak meg biciklis szakaszok vármegyeszerte.

A rendszerváltás óta a legnagyobb turisztikai célú kerékpárút-fejlesztés valósult meg egyebek mellett Baranyában – tudtuk meg Őri Lászlótól. A Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke szerint nemcsak a Baranyában élőknek, és az itt vállalkozóknak jelentenek előnyöket ezek a turisztikai beruházások, fejlesztések, hanem azoknak a vendégeknek, turistáknak, kirándulóknak is, akik Baranyát választják célpontjuknak. – Baranya kincseit örömmel mutatjuk be a nagyvilágnak, van ezekből jó pár, és külön öröm számomra, hogy már kerékpárral is biztonságosan és kényelmesen megközelíthetőek a legfontosabb, legszebb helyszíneink – magyarázta az elnök.

A Széchenyi 2020 programból megvalósuló turisztikai kerékpárút Baranya vármegye frekventált üdülőövezete, a Nyugat-Mecsek és a gazdag kulturális és építészeti értékekkel rendelkező Ormánság között épül ki, érintve Orfűt. Déli végpontja Kákics, ahonnan Sellyét elérve kapcsolódik a nemzetközi EuroVelo13 „Vasfüggöny” kerékpárúthoz, illetve a Ős-Dráva kerékpárúthoz. Északi végpontján, Magyarszéknél pedig a Komló-Sikonda kerékpárút érhető el. A kerékpárút Orfű települést is érinti, ahol a Pécs és Orfű közötti kerékpárúton a vármegyeszékhelyre kerekezhetünk. A projekt eredményeként létrejövő kerékpáros hálózat jelentősen hozzájárul Baranya vármegye kerékpáros turizmusának fejlődéséhez.

A moat befejezett mintegy 55 km hosszú kerékpárutat jelentős részben közutakon táblás kijelöléssel alakították ki forgalombiztonsági beavatkozások mellett. Így Cserdi lakott területének határán terelősziget épült, Szentlőrincen a kerékpáros átvezetés műszaki feltételei valósultak meg. A 66. sz. közúton Magyarszék és Sikonda között szintén a kerékpáros átvezetés műszaki feltételei épültek ki. Orfű és Kovácsszénája között szép természeti környezetben 1,6 km hosszú kerékpárút épült.

A kerékpárút nyomvonala menti turisztikai célpontoknál a kerékpárok tárolására kerékpártámaszokat is felállítottak, valamint Kovácsszénája, Hetvehely, Bükkösd, Szentlőrinc, Sumony és Kákics településeken kerékpáros pihenők épültek, biztosítva a kényelmes kerekezés feltételeit.

A projekttel olyan beruházás zárult le most, amely a szabadidő aktív eltöltését választó családok, turisták számára vonzó célpont lesz, ami elősegíti a térségében működő turizmusra szakosodott vállalkozások fejlődését.

(Borítóképünk illusztráció!)