Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Információink szerint akár már nettó 170 ezer forinttól bérelhető az E78 a Zsolnay Kulturális Negyedben, persze vannak események, amikor ennek sokszorosát kell fizetni a teremért.

Hogy a Pécs Pride hivatalos záróbuiljáért mennyit kellett fizetni az azt szervező civil szervezetnek, azt a ZsÖK érdeklődésünkre nem árulta el.

Mindössze annyit mondtak: „A használatért a ZSÖK által alkalmazott mindenkori díjszabás szerinti használati díj került megfizetésre”.

A Pécs Aktuál úgy tudja, bár eredetileg a Szabadkikötőben lett volna a záróesemény, azt a drag queen-parti miatt inkább a Kulturális Negyedbe tették át, mivel ott nemcsak az E78, hanem az egész negyed területe zárt és őrizhető. Többen is tarthattak ugyanis attól, hogy támadás vagy rendbontás éri a Kikötőt – onnan is hallottunk olyan véleményeket, hogy előzetesen felmerült ez az opció.

Ők léptek fel – mások mellett – a Zsolnay Negyedben (Fotó forrása: Facebook)

A Zsolnay Örökségkezelő megerősítette lapunknak, hogy „külön kell fizetni a rendezvénybiztosításért”, ez nincs benne a bérleti díjban.

Drag queen, avagy a pucckirálynődrag queen olyan férfi, aki előadás, szórakoztatás céljából kirívó, eltúlzott módon nőnek öltözött, illetve a ruházat mellett általában sminkkel és a viselkedésével is hangsúlyozza a nőiességét. A kifejezést néha szélesebb értelemben, a mindennapok során nőies ruhákat hordó férfiakra is használják. Sok drag queen meleg vagy transznemű, de ez nem mindegyikükre igaz. A drag szó az angol dressed as a girl (= lánynak öltözött) kifejezés rövidítése, a queen jelentése pedig királynő, ami az eltúlzott nőiességre utal. A kifejezést magyarul néha pucckirálynőnek fordítják. (Forrás: Lexiq.hu)

9600 szendvics kellett a rendőröknek

Lapunk úgy tudja, a Pécs Pride-ot biztosító rendőröknek 9600 szendvicset rendeltek előre. Rákérdeztünk erre a rendőrségnél. Annyit elárultak, hogy „a biztosításban részt vevő rendőrök a szolgálat időtartama alatt – napi kétszeri étkezésre elegendő – hideg élelmiszercsomagokat és ásványvizet kaptak”.

Bár a számot nem erősíthették meg, azt nem is cáfolták. Ebből nagyjából kiszámolható, mennyien vettek részt a rendőrségtől a néhány órás Pécs Pride biztosításában.

Forrásainktól úgy tudjuk, egy rendőrre óránként általában 5000 forintot szokás számolni, plusz az utaztatás, és üzemanyag és az ellátás ára.

Politikai botrány lett

Politikai botrány lett abból, hogy a prájdolók a Zsolnay Kulturális Negyedben mulattak, ezt ugyanis szóvá tette az ellenzék. Az esetről részletesen ebben a cikkünkben írtunk:

A keddi közgyűlésen Péterffy Attilánál is érdeklődtek, hogy mennyit tud(ott) a buliról, de a polgármester azt mondta, csak hallomásból értesült az egészről.