Címlap Természet Golflabda nag...
Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tetőket rongált meg, fákat döntött ki, ágakat tört le és vezetékeket szakított le a Baranyán átvonuló vihar pénteken.

Két óra alatt több mint hetven bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez a viharos szél, felhőszakadás és heves zivatar okozta károk miatt. Baranya déli részén viharos szél és jégeső kíséretében vonultak végig heves zivatarok. (A jegverés során állatok is előpusztultak, képünkön egy kimúlt gólya látható…)

A legtöbb bejelentés fák kidőlése és letört ágak miatt érkezett, de vezetékek is leszakadtak, villanyoszlopok is kidőltek, és lakóházak tetőszerkezetei is megrongálódtak.

Pécs tömbházas városrészében, Kertvárosban az egyik utcát teljesen elzárta egy kidőlt fa, egy közeli tízemeletes házba víz folyt, míg egy másik környékbeli utcában árvízként hömpölygött az esővíz.

Kölkedről és Harkányból főleg fák kidőlése miatt riasztották a tűzoltókat, míg Marócsán és Csányoszrón tojásméretű, a lakóházak tetőzetét megrongáló jég esett, de Drávafokon, Bólyon és Hiricsen is több ház tetejét bontotta meg a vihar, emellett Sátorhelyen sok fa dőlt ki, és több tetőt rongált meg a vihar.

Az OMSZ szerint Sátorhelyen óránkénti 136,8 kilométeres szelet regisztráltak, míg a Pécs-Pogány repülőtér két mérőállomásán 131, illetve 125,6 kilométer/órás szelet mértek. A legtöbb csapadékot ugyancsak a pécs-pogányi repülőtéren regisztrálták, 43,7 milliméternyit.

(Fotók: Nagy Attila, Sellye polgármestere/Facebook)