Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az esőkert lényegében az időszakosan jelentkező, hirtelen, nagy mennyiségben lehulló csapadék ideiglenes felfogására, pufferolására és elszivárogtatására szolgálna - épp ilyen épül hamarosan 8 millió forintból a Kórház téren.

A tavalyi „Dönts Velünk” kiírásában, a belváros zöldítése témakörben „Esőkert kialakítása a Kórház téren” című lakossági ötlet került ki győztesként lakossági szavazatok alapján. Összesen 247 lakossági ötlet érkezett, ebből 10 terv valósulhat meg a városban.

Az esőkert megvalósítása még tervezési fázisban van, de a látványtervek szerint elég jól fog kinézni. A kert egy speciális talajszerkezettel fog rendelkezni, ami megtartja a vizet. Egy nagyobb felhőszakadás a Kórház teret rendszeresen elönti, ezért jött az ötlet, hogy itt hozzanak létre esőkertet. Évente egyszer így néz ki egy felhőszakadás után a Kórház tér, ahol a csatornafedelet mindig felnyomja a víz.

Özönvíz a belvárosban 2023 nyarán

Az biztos, hogy ennyi vizet egy ekkora kert nem fog elnyelni, de az ötlet jó. Két látványterv készült el, az már csak a Biokomon múlik, hogy melyiket fogja megépíteni. Az egyik lehetséges helyszín a tér bank előtti része, ahol a fák alatti kihasználatlan területet alakítanák át úgy, hogy a csapadékot rá lehessen vezetni a kiskertre. Ez valahogy így képzelték el: a képen sok minden nem látszik, de biztos jól fog kinézni.

A másik verzió a volt tűzoltólaktanya előtt épülne, ami egy kicsit nagyobbnak tűnik és jobban nézne ki. Ide nemcsak a kert kerül, hanem két fát is ültetnének.

A látványterv