Címlap Természet Védett növény...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A védett növények miatt idén is később kezdődnek a kaszálási munkálatok Havihegyen.

A kápolnáig vezető sétány a Tettye-Havihegy természetvédelmi terület része. A terület védelmének célja a ritka földtani képződmények, növények, állatok, valamint a táj és a kultúrtörténeti értékek megóvása. Kiemelten fontosak a terület természetes állapotú lejtői, sziklagyepei és sziklahasadékainak növényzete, ezek és védett fajaik megőrzése a fő feladat.

A terület kezelési terve és a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársaival történő egyeztetések alapján a védett növények miatt a kaszálás június vége előtt nem végezhető. Ezért a kaszálást júliusra ütemezték, hogy a növények addigra virágozhassanak és magot érlelhessenek, biztosítva ezzel fennmaradásukat és szaporodásukat. A területen több mint tucatnyi védett növény található. A száraz gyepes részeken sok egyenesszárnyú lepke él, hét védett rovarfajt figyeltek meg itt, amelyek több hüllő- és madárfajt is vonzanak.

Havihegyen sok védett növényfaj maradt fenn, és ezek további megőrzése fontos. A gyepek védelme érdekében meg kell akadályozni a cserjésedést és az invazív fajok terjedését, így évente kisebb irtási munkákra lehet számítani.