Címlap Tudomány A koronavírus...
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A közelmúltban zárult egy beavatkozással nem járó klinikai vizsgálat a COVID-19 új típusú koronavírus által okozott fertőzés, betegséglefolyását meghatározó genetikai tényezők azonosítására és farmakogenetikai alkalmazások előkészítésére elnevezésű projekt. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve olyan genetikai markerek azonosítását végezte, amely lehetőséget teremt a COVID-19 fertőzés lefolyásának még pontosabb megértésére.

A Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem kutatói az elmúlt években átfogó klinikai kutatást folytattak a COVID-19 fertőzésen átesett betegek genetikai tulajdonságait vizsgálva. A klinikai vizsgálat keretein belül megvalósult kutatások elsődleges célja mindazon humán és vírus genomikai variánsok feltárása volt, amelyek meghatározzák, illetve befolyásolják a COVID-19 fertőzés lefolyását, a betegség kimenetelét. A vizsgálat eredményeképp egyrészt mélységi adatokat nyertek a szakemberek a betegség pathomechanizmusát illetően, másrészt az eredmények olyan adatokkal szolgáltak, amelyek révén biomarkereket tudtak azonosítani. A biomarkerek a klinikumban közvetlenül hasznosítható diagnosztikai eljárások kifejlesztését teszik a jövőben lehetővé.

A kutatás során azonosított genetikai markerek jelenleg szabadalmaztatás alatt vannak, amelyek a későbbiekben tudományos publikációkban is megjelennek majd. Összefoglalva elmondható, hogy a kutatás során kapott eredmények hozzájárulnak a koronavírus kórlefolyásának még pontosabb feltérképezéséhez.

(Forrás, fotó: PTE)