Címlap Tudomány Pécsi kutatók...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyar nők orgazmus-színlelésének pszichológiai összefüggéseit feltáró tanulmány jelent meg egy hazai szaklapban. A szerzők a Pécsi Tudományegyetem BTK Pszichológia Doktori Iskolájának (PI) hallgatói, Csányi Edit és Őry Fanni, valamint témavezetőjük dr. Meskó Norbert.

A kérdőíves kutatásban 2220 nő adatait elemezték. Az eredmények szerint a nők főként belső bizonytalanságuk miatt színlelik a szexuális kielégülést, amely szégyenből és távolságtartásból táplálkozik. Ez igencsak megnehezíti a szexuális problémákkal való szembenézést. Jó hír azonban, hogy a gondoskodó és figyelmes partner egyfajta védőfaktor szerepét tölti be ebben a folyamatban.

A PTE BTK Pszichológia Intézet Evolúciós Pszichológia Kutatócsoportban már évek óta folynak a humán szexualitással összefüggő kérdőíves kutatások, amelyek nagyszámú érdeklődőt vonzanak. Jelenleg is zajlik egy, a pornóhasználattal, szexualitással, párkapcsolati működéssel összefüggő névtelen, online kutatás, amely ITT ÉRHETŐ EL.

A Magyar Pszichológiai Szemlében megjelent cikk egy több kérdőívből álló felmérés eredményeiről számol be, amely a női orgazmus-színlelő viselkedés mögöttes pszichológiai okai közötti összefüggéseket elemzi. A témával foglalkozó szakemberek számára már évek óta ismert, hogy a nők különböző helyzetekben és különböző okok miatt színlelhetik a szexuális kielégülést. Így például közösülés vagy orális szex fogadása közben is hasonló motivációk táplálják az élvezet színlelését. Egyrészt partnerük önértékelését szeretnék növelni a megjátszott orgazmussal. Másodrészt próbálják „rövidre zárni” a nem kellemes szexuális érintkezést. Harmadrészt a színlelés segít rövid távon elhessegetni a félelmüket, hogy valami nincs rendben. Negyedrészt azt remélik, hogy a színlelés talán segít „beindítani” szexuális izgalmukat.

Aki fél megbízni a másikban és szorong a szexualitástól, gyakran kikapcsolja magát szex közben, és kétféle távolító stratégiát alkalmaz, hogy szoros kontroll alatt tudja tartani az érzelmeit. Az egyik, hogy külső nézőpontot felvéve „szemlélődik” szex közben, a másik, hogy kényszeres, tolakodó gondolatokkal árasztja el fantáziáját. Valószínűleg mindkettő rontja az élvezetet és a szexuális működést

– magyarázza Csányi Edit. „Egy amerikai kérdőív magyar változatának megbízhatóságát teszteltük, és emellett számos új eredményt is találtunk” – teszi hozzá Őry Fanni, aki szerint kiderült például, hogy aki orgazmust szokott színlelni, hajlamos alárendelődni partnere igényeinek, és érzelmi hiánya enyhítését várja a szextől.

„Ugyanakkor azt is fontos kiemelni – folytatja dr. Meskó Norbert, a kutatás vezetője –, hogy akinek gondoskodó, odafigyelő szexuális partnere van, az kevésbé hajlamos azért kielégülést színlelni, hogy ezzel vessen véget a számára kellemetlen együttlétnek. Tehát a partner empátiájának, készségeinek közvetlen hatása lehet a nők szexuális egészségére nézve.

Bár a cikk egy kutatási eszköz fejlesztéséről szól, ez hasznos módszer lehet a gyakorló szexuálispszichológusok kezében is. A kérdések átbeszélése egy terápiás kapcsolatban jó lehetőséget biztosít az orgazmus-színlelés kellemetlen érzésekkel terhelt témájának feldolgozására. Ezt javasolja dr. Erin B. Cooper klinikai- és szexuálpszichológus (Westside Behavioral Health, Westlake, Ohio), a kérdőív eredeti, amerikai változatának készítője is.

(PTE)