Címlap Baranya Idén eddig má...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az idei első negyedévben Baranya vármegyében 60 lakástűz keletkezett, amelyből a tűzoltóknak 43 alkalommal kellett beavatkozniuk.

A vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság összesítése szerint március 31-ig 415 négyzetméternyi épített terület égett le. Legtöbbször, 15 alkalommal Pécsen, Komlón nyolcszor, négy alkalommal pedig mohácsi otthonban csaptak fel a lángok az év elején.

A legnagyobb tűz március 2-án Pécsen volt. Egy száz négyzetméteres ikerház teteje égett teljes terjedelmében a Táncsics Mihály utcában. A ház tetőszerkezete mellett egy garázs, illetve egy furgon lángolt, a tüzet a pécsi hivatásos tűzoltók öt vízsugárral oltották el. A beavatkozás a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett zajlott, a munkálatokhoz a pécsi és palkonyai önkéntes tűzoltók is csatlakoztak. Az eset során senki sem sérült meg, azonban a házból hárman rokonokhoz költöztek.

A március végéig keletkezett lakástüzekben négyen megsérültek, az első negyedévben viszont senki sem vesztette az életét emiatt. Sajnálatos módon ez áprilisban nem így alakult, nyolcadikán egy idős nő vált füstmérgezés áldozatává.

A legtöbb tűz kéményben (8), padláson (6), illetve konyhában (5) keletkezett. 13 alkalommal hőtermelő berendezés okozott tüzet, elektromos hiba miatt 12-szer csaptak fel a lángok, nyílt láng pedig 6 alkalommal okozott tüzet baranyai otthonokban. Két esetben felmerült a szándékosság gyanúja is.

A tűzzel érintett otthonokban nem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. A lakástüzekhez összesen 144 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltók közel 50 órát töltöttek a tüzek oltásával.

Szén-monoxid miatt az első negyedévben 21-szer riasztották a Baranya vármegyei tűzoltókat. Egy ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, szerencsére senki sem vesztette életét a mérgező gáz miatt. A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van, és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ha elérhető a vízmelegítőnk, vagy fűtőeszközünk égéstere, látható a láng, akkor mindenképpen vásároljunk egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt otthonra.